Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
У Луцьку гілляччя переробляють на щепу й опалюють будинки

Деревина тепер обігріватиме квартири лучан

Фото Костя ГАРБАРЧУКА

У Луцьку гілляччя переробляють на щепу й опалюють будинки

В обласному центрі обрізають дерева, стан яких погіршився через поширення омели

У центрі Луцька тривають роботи з реконструкції та благоустрою проспекту Волі. Фахівці комунального підприємства «Парки та сквери міста Луцька» завершують формувальну обрізку дерев. Майстер дільниці Валерій Тутейко зазначив, що завдяки цьому естетичний та санітарний стан зелених насаджень вдасться покращити.

Спеціалісти намагаються максимально усунути «хворі» елементи дерева, щоб надалі воно росло та розвивалось.

Адже дерева на проспекті обрізали понад 10 років тому. Їхній санітарний стан значно погіршився через поширення омели — рослини–паразита. Спеціалісти намагаються максимально усунути «хворі» елементи дерева, щоб надалі воно росло та розвивалось. Як розповіли робітники, всі гілки відразу переробляють на щепу, яку спалюють у котельні, й таким чином у місті виконується програма енергозбереження.

Кость ГАРБАРЧУК.

 

По-людськи

«Добрий день. Мобільний хочете поповнити? Будете карткою чи готівкою розплачуватися? Пакет потрібен? Дякую. Приходьте ще… Добрий день…» — монолог продавчині у великому супермаркеті звучить чітко й дзвінко

Текст «вмикається» з методичністю руху стрічки, що у потрібний момент підганяє товари до каси. Рухи відточені, а погляд швидкий. Покупці на ті звуки–подразнення відповідають частково словом, більш чи менш гучним і виразним, частково рухом. Хтось дивиться на продавчиню, хтось — на її руки, ще інший — на придбане. Її професійне «Добрий день… Приходьте ще» заколихує й навіює думки про майбутніх продавців–роботів, ввічливих і незворушних.

Аж ні! Жінка переді мною збила увесь ритм: вона купувала необхідне, абсолютно не реагуючи на лекальні слова. З тим і пішла.

Аж ні! Жінка переді мною збила увесь ритм: вона купувала необхідне, абсолютно не реагуючи на лекальні слова. З тим і пішла.

Ця нечемність робить неймовірне. Я — наступна у черзі — й мені із заготовки продавчині дістається тільки «Добрий день». Вона вділила секунду на привітання–відповідь і дозволила собі дуже стислий «ліричний» відступ: «Я що, сама з собою тут маю говорити?! …Пакет треба? Картку маєте? Дякую. Приходьте ще».

Її емоційність прекрасна! Лаконічна заява про повагу. Так, стілець продавця зовсім не схожий на розкішний шкіряний, але ж мова не про теплі й холодніші місця у цьому житті. Лише про звичайне й бажане для людського вуха «Добрий день».

Оксана КОВАЛЕНКО.

 

Бобри біля Лютки розхазяйнувалися

Біля меліоративної канави хвостаті будівники залишили цілий ліс свіжих пеньків

Замість осик ще здалеку біліють свіжі пеньки.
Замість осик ще здалеку біліють свіжі пеньки.

 Пік діяльності бобрів біля цього села Старовижівського району вже пройшов. Кільканадцять років тому річкові будівельники раз у раз споруджували загати, рили нори (ті не раз провалювалися під людьми чи худобою) та тягали з найближчих городів буряки чи іншу городину.

Нині хвостатих поменшало. Помандрували десь уверх за течією невеличкої річечки Лють. Та деякі з них таки залишилися. Нещодавно пішов в урочище Лізєрт. Там одна з меліоративних канав заходить просто в лісок. На ній бобри вже давно облаштували свою хатку і затримали воду. Напевно, з-під піщаного пагорба витікає джерело. Інакше вода б застоялася, а в такій вони не житимуть.

Хатка стара і пеньки навколо вже почорніли. Але раптом помітив цілий ліс свіжих пеньків. Гризуни наче вижали клапоть молодої осичини, корою якої так люблять ласувати. Найтовще повалене дерево мало в діаметрі близько 12 сантиметрів. До води вела добре витоптана ними стежка. Але жодного свіжого дерева на бобровій хатці не помітив. Вочевидь, потягли його кудись далі.

Сергій НАУМУК.

 

«Найбільша мрія — вийти на вулицю»

У рубриці «Доброго дня вам, люди!» 5 березня ми опублікували під такою назвою звернення про допомогу жительки села Чаруків Луцького району Галини Бічик

Жінка — інвалід ІІ групи, страждає на двосторонній коксартроз ІІІ — ІV ступенів. Хвороба не дає змоги рухатися, тому Галина Степанівна весь час змушена сидіти в хаті. Допомогти бодай якось пересуватися можуть ходунки, про які вона просила.

Ми вже вкотре переконалися, що газету «Волинь» читають щирі та милосердні люди.

Ми вже вкотре переконалися, що газету «Волинь» читають щирі та милосердні люди.

Відразу відгукнулася пані Оксана із селища Торчин Луцького району, яка не захотіла називати свого прізвища. Галина Бічик у телефонній розмові розповіла, що їй привезли ходунки ще перед святом 8 Березня. Жінка щиро дякує всім волинянам, які пропонували допомогу. І ми дякуємо за чуйне серце!

 

Календар

18 березня

Сонце (схід — 6.22, захід — 18.30, тривалість дня — 12.08).

Місяць у Козерозі. 24 день Місяця.

Іменинники: Раїса, Андрій, Костянтин, Кирило, Юрій, Іван.

19 березня

Сонце (схід — 6.19, захід — 18.32, тривалість дня — 12.13).

Місяць у Козерозі та Водолії. 25 день Місяця.

Іменинники: Аркадій, Федір, Максим, Олена, Ілона.

 

Магнітні бурі у другій половині березня

У перший весняний місяць сонце помітно активізується. 19, 21, 22 і 28 березня — магнітні бурі середньої сили. Людям із серцево–судинними захворюваннями та гіпертонікам рекомендується бути більш уважними до свого здоров’я.

 

Золоті слова

«Люди — єдиний актив, який тільки збільшує свою цінність з моменту придбання. Всі інші активи починають знецінюватися з моменту покупки».

Джеффрі Лайкер, американський професор, автор книги «Корпоративна культура Toyota: Уроки для інших компаній».

 

«Пароль — весна. Я вже не тямлю як, Коли і де його передали»

За словами львівської поетки Мар’яни Савки, так розпочинається найкрасивіша пора і «вздовж неба зацвітає верболіз»

18 березня відзначається день пам’яті мученика Конона Ісаврійського. У народі цього святого називають Городником, адже приступають до польових робіт і радять: «На Конона починай копати грядки».

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометцентру Світлани Гончаренко, 18 березня — мінлива хмарність, без опадів. Вітер південно–західний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі від 0 до 5 градусів тепла, вдень — 10–15 вище нуля.

За багаторічними спостереженнями, найтепліше 18 березня було 2012 року — плюс 20, найхолодніше — 2013–го — мінус 20 градусів.

19–го — мінлива хмарність, без опадів. Вітер південно–західний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 0 — плюс 5 градусів, удень — 12–17 градусів тепла.

За багаторічними спостереженнями, найтепліше 18 березня було 2012 року — плюс 20, найхолодніше — 2013–го — мінус 20 градусів.

У Рівному 18 — 19 березня — хмарно, без істотних опадів. Температура повітря від мінус 1 вночі до 15 градусів тепла вдень.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel