Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Волинські фермери: «Куди нам дівати свою продукцію?»

Олег Галасун каже, що заборона торгувати на продуктових ринках найбільше вдарила по місцевих виробниках.

Олександр ДУРМАНЕНКО

Волинські фермери: «Куди нам дівати свою продукцію?»

Заборона торгувати на ринках негативно позначиться на місцевих виробниках

Карантин, введений через пандемію корона вірусу, вніс суттєві зміни в суспільне життя. Одним з перших рішень влади було закрити ринки. Логічно, адже там постійно є скупчення людей, а запобігти поширенню хвороби можна насамперед ізоляцією.

Проте з часом виявилося, що не всі рішення такі однозначні. Скажімо, закриття продуктових ринків сильно вдарило насамперед по місцевих виробниках овочів та молочних продуктів. Адже для багатьох селян чи фермерів продаж продукції на ринку – єдино можливий канал збуту. Бо доступитися до супермаркетів їм годі. Відтак із впровадженням карантину склалася така картина: з одного боку є попит, з іншого – товар, але ланцюг постачання розірваний. Тим більше, що за оцінками фахівців, до 60 відсотків овочів в Україні продавали саме через ринки.

Звісно, можна все списати на карантин. Але фермери цілком логічно ставлять питання, де можна швидше заразитися: у закритих приміщення супермаркетів чи на відкритих площадках?

– Ми розуміємо, що треба дотримуватися вимог безпеки і згодні це робити. Але нинішня ситуація просто вбиває виробників. Скажіть, куди фермерові дівати молоко? Як казав мій колега, просто серце крається, коли доводиться щодня 100 літрів молока згодовувати свиням. На початку карантину його оштрафували муніципали, коли він привіз молоко за домовленістю з покупцями. Тобто, фактично, це була доставка продуктів. У той же час супермаркети не торгують продукцією місцевих виробників, а завозять її здалеку. Окрім того, користуючись підвищеним попитом, вони значно підвищили ціни на овочі, – каже заступник голови Асоціації фермерів і приватних землевласників Волині Олег Галасун.

З часу впровадження карантину, тобто з 12 березня, найбільше подорожчали овочі борщового набору: капуста – на 86 відсотків, морква – на 48 відсотків, столовий буряк – на 47 відсотків, картопля – на 39 відсотків. Зросли ціни й на гречану крупу (на 50 відсотків) та цукор (на 9 відсотків). 

Про зростання цін заявляє і «Український клуб аграрного бізнесу». Аналітик цієї асоціації Андрій Мартиненко повідомив, що з часу впровадження карантину, тобто з 12 березня, найбільше подорожчали овочі борщового набору: капуста – на 86 відсотків, морква – на 48 відсотків, столовий буряк – на 47 відсотків, картопля – на 39 відсотків. Зросли ціни й на гречану крупу (на 50 відсотків) та цукор (на 9 відсотків).

І не варто основною причиною підвищення цін вважати ріст курсу долара. Валюта до картоплі чи буряків має відношення лише тоді, якщо останні завезені з-за кордону. Якщо ж це місцева продукція, то вартість долара на ній так різко не відобразиться.

– У нас же не заборонені геть усі зібрання. По московських церквах люди збираються. То виходить московському попу у нас закон не писаний, а селянину, який хоче продати свою продукцію і якому завтра не буде на що жити, торгувати зась? – запитує Олег Галасун. – Якщо виробник не матиме збуту, то перестане вирощувати свою продукцію. Але ж карантин колись закінчиться, а поголів’я корів на той момент не добавиться. Тож доведеться імпортувати ще більше молока з Польщі чи прибалтійських країн.

Треба сказати, що не всюди обмежили роботу продуктових базарів. Скажімо, львівський оптовий ринок «Шувар» працює. Хоча туди заборонили доступ звичайних покупців, як це було раніше.

Схоже, що на такі аргументи зважили і в уряді. Як повідомив головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко, в Міністерстві охорони здоров’я планують дозволити роботу деяких продуктових ринків. Звісно, при умові дотримання санітарних норм та протиепідемічних заходів.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel