Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Офіс омбудсмена застерігає, що законом заборонено поширювати інформацію про адреси, де мешкають начебто інфіковані на коронавірус

Поширення приватної інформації (і про хворобу теж) незаконне.

Україна кримінальна.

Офіс омбудсмена застерігає, що законом заборонено поширювати інформацію про адреси, де мешкають начебто інфіковані на коронавірус

Людей закликають утриматися від розповсюдження таких звісток

До Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини надійшла інформація про те, що деякими особами з використанням месенджерів (Telegram, Viber, WhatsApp тощо) поширюються списки точних адрес (із зазначенням номерів квартир) де, начебто, проживають особи інфіковані коронавірусом, інформує сайт Володимир-Волинської міськради.

У зв’язку із зазначеним, Офіс Омбудсмана застерігає, що це є втручанням в особисте життя та має бути покараним.

Слід зауважити, що точна адреса проживання з великою ймовірністю дає змогу ідентифікувати особу. А розповсюдження відомостей про здоров’я, зокрема про, начебто, інфікованість небезпечною заразною хворобою у поєднанні з точною адресою є втручанням в особисте і сімейне життя та створює передумову для такого втручання іншими особами. Більш того розповсюдження такої інформації може призвести до заподіяння моральної, фізичної та матеріальної шкоди через несвідомі або ворожі дії інших осіб.

Звертаємо увагу, що розповсюдження вищезгаданої інформації може стати підставою для притягнення до адміністративної (ст. 188-39 КУпАП) або кримінальної відповідальності (ст. 182 ККУ)!

Також, слід зважати на сумнівну достовірність інформації. Згадані списки можуть створюватися з метою підвищення рейтингів різних груп та каналів у месенджерах, з метою особистої помсти або з хуліганських мотивів. Звертаємо увагу, що розповсюдження вищезгаданої інформації може стати підставою для притягнення до адміністративної (ст. 188-39 КУпАП) або кримінальної відповідальності (ст. 182 ККУ)!

Telegram Channel