Курси НБУ $ 39.57 € 42.16
Ледь не згоріло унікальне село Сваловичі, у якому знімався художній фільм «Пофарбоване пташеня» (Фото. Відео)

Нас погубить ось така безвідповідальність наших громадян!

Фото Ігоря КОРЕЦЬКОГО.

Ледь не згоріло унікальне село Сваловичі, у якому знімався художній фільм «Пофарбоване пташеня» (Фото. Відео)

Вогонь був такої сили, що язики його сягали довжини 5 – 10 метрів, тож полум’я перекинулося сюди через річку Прип’ять

 

Директор Національного природного парку «Прип’ять – Стохід» Олександр Сащук сьогодні у телефонній розмові розповів:

– Біда сталася вчора. Вогонь добрався до Свалович Любешівського району з боку села Бучин .Стихію приборкували  рятувальники, служба охорони нашого парку, працівники ДП «Любешівське лісомисливське господарство», «Любешівагроліс». Полум’я було такої сили, що його не можна було зупинити. Була загроза, що можуть загинути люди. Сьогодні біля Свалович ще  горить. Тут працюють декілька пожежних автомобілів, трактор із плугом , який оборює територію з боку села, щоб перекрити шлях вогню.

Була загроза, що можуть загинути люди. Сьогодні біля Свалович ще  горить.

За словами Олександра Сащука, ясно, що стихія рукотворна – хтось вирішив спалити суху  траву. На жаль, це вже стало на Волині масовим явищем. Проблема боротьби з вогнем ускладнюється тим, що квітневої пори висока  температура повітря – 18 градусів, сильний вітер, який лише роздмухує полум’я. А довкруг  дуже багато сухого очерету, осоки, і все це спалахує, як смолоскип. До того  ж територія у заплаві річки важкодоступна. І нарешті таке: у Прип’яті нинішньої весни так мало води , як ніколи. Навіть заправити водою пожежну машину і то непросто.

Директор Національного природного парку «Прип’ять – Стохід» Олександр Сащук не може стримати обурення діями якогось палія, котрого, як він висловився, і людиною важко назвати. Це ж гине все живе –  тварини, які населяють водно-болотні угіддя, не мають шансів порятуватися. Тож з боку держави покарання для тих, хто ось нищить довкілля, має бути суворішим.

 

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel