Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
«Комунальний» лайфхак для гаманця

Задля економії радять кип’ятити в чайнику рівно стільки води, скільки потрібно для чашки чаю, а не в рази більше.

pixabay.com.

«Комунальний» лайфхак для гаманця

За оцінками фахівців, під час пандемії середньостатистична українська сім’я може використовувати на 10—20% ресурсів більше, аніж зазвичай

«День» зібрав основні поради для економії електрики, газу та води в період карантину.

ЕЛЕКТРИКА

Суттєво заощадити на електриці дозволяють двозонні лічильники. Спожите з 11 вечора до 7 ранку вони рахують за удвічі меншим тарифом. А вночі українські сім’ї використовують не так і мало електрики — приблизно третину від загальної платіжки. Відтак, робота холодильника, бойлера, обігрівача чи пральної машини з двозонним лічильником вночі обійдеться вдвічі дешевше.

Власники двозонних лічильників спеціально планують на ніч прання чи запуск посудомийної машини. І чергувати біля них у цей час зовсім не обов’язково. Достатньо лише натиснути кнопку відкладеного старту на техніці.

Якщо ж лічильник звичайний, тоді економити допоможуть сучасна побутова техніка з високим класом енергоефективності (не нижче А чи А+) та правильні звички. Наприклад, ту ж пральну чи посудомийну машини варто завантажувати на дозволений максимум та обирати відповідний режим роботи. Власники двозонних лічильників спеціально планують на ніч прання чи запуск посудомийної машини. І чергувати біля них у цей час зовсім не обов’язково. Достатньо лише натиснути кнопку відкладеного старту на техніці.

А якщо у вас є бойлер, то фахівці не радять налаштовувати його на максимальну температуру нагрівання на тривалий час. Адже так він споживає більше електрики. Крім того, бажано не забувати вимикати за собою світло в кімнатах. А ще краще — користуватися точковим (зональним) світлом. При виборі ж ламп радять зупинитися на LED-лампах. Адже вони споживають до 10 разів менше електроенергії, аніж лампи розжарювання.

Ретельніше треба ставитися й до роботи та зарядки електроніки. «Дуже елементарні речі дозволяють економити електроенергію. Наприклад, зарядився у вас ноутбук або смартфон — вимкніть його з розетки. Коли ви бачите, що він на 90% зарядився», — пояснює експерт з енергоефективності Антон Ковалишин.

ПРИРОДНИЙ ГАЗ

Економити газ за наявності лічильника також нескладно. Достатньо, наприклад, кип’ятити в чайнику рівно такий об’єм води, який і потрібен вам для чашки чаю, а не в рази більше. Крім того, при готуванні на газовій плиті важливо правильно обрати конфорку та її режим.

«Зокрема полум’я не має «облизувати» каструлю. Не має виходити за її межі. Тому що таким чином ви споживаєте більше газу, псуєте ваш посуд і витрачаєте більше часу для приготування їжі», — пояснює координаторка житлово-комунальних та енергетичних програм громадянської мережі «Опора» Тетяна Бойко.

Також не варто забувати накривати посуд кришкою. Так він краще зберігає тепло і швидше нагрівається. Коли вода закипіла — вогонь рекомендують зменшити. «Зокрема полум’я не має «облизувати» каструлю. Не має виходити за її межі. Тому що таким чином ви споживаєте більше газу, псуєте ваш посуд і витрачаєте більше часу для приготування їжі», — пояснює координаторка житлово-комунальних та енергетичних програм громадянської мережі «Опора» Тетяна Бойко.

Газову духовку теж варто використовувати якомога ефективніше. Наприклад, випікання кількох страв одночасно чи поспіль зекономить газ. А от для розігріву чи запікання невеликих порцій їжі за можливості краще скористатися мікрохвильовкою. Так ви не витрачатимете даремно газ на розігрів духовки.

ВОДА

Для економії ж води (за наявності лічильника) фахівці рекомендують приймати душ, а не ванну, а також вимикати воду, коли, наприклад, чистите зуби чи намилюєте руки. Доцільно буде й придбати економічні насадки-розсіювачі (аератори) на змішувачі. Вони суттєво зменшать витрати води. А якщо ви користуєтеся бойлером чи газколонкою — зменшення споживання води дозволить заощадити ще й на енергоносіях. Для цього обидва пристрої фахівці радять вмикати не на повну потужність — в теплу пору року можна скористатися й економнішими режимами.

І ще одна порада: регулярно слідкувати за показниками лічильників. Фіксація несподіваних перевитрат дисциплінуватиме краще за будь-які лайф-хаки.

Telegram Channel