Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Що буде з волинськими шахтами після карантину

На робочих місцях перебувають лише ті працівники, які підтримують підприємства в безаварійному стані.

Волинь-нова

Що буде з волинськими шахтами після карантину

Нововолинські вугільні підприємства, які зупинили видобуток вугілля ще до введення обмежувальних заходів, перебувають у занепаді

Останні події в Україні ще більше ускладнили кризові явища на підземках.

На шахті №9 та «Бужанській» - майже всі на карантині. На робочих місцях перебувають лише ті працівники, які підтримують підприємства в безаварійному стані. Як сказав голова Волинського теркому працівників вугільної промисловості Роман Юзефович, за нормальних умов на цих копальнях, де ще є нарізані лави, можна добувати вугілля. Проблема лише в тім, що бракує обладнання, запчастин, які роками не надходили, - конвеєрних стрічок, роликів, мастила тощо.

На робочих місцях перебувають лише ті працівники, які підтримують підприємства в безаварійному стані.

Про це напередодні карантину профспілкові активісти наголосили в Міністерстві енергетики та захисту довкілля, сподіваючись на допомогу. Поки що реакції ніякої. Заробітну плату отримали за лютий.

А от на довгобуді – шахті №10, яка мала би стати основою вугільної галузі Волині, справи ще гірші. Їхні працівники отримали лише 60 відсотків заробленого за грудень. Там проводиться відкачування води, провітрювання – ті заходи, які підтримують безпечність самого об’єкта і довколишньої території. Щодня на робочі зміни виходять чергові диспетчери, слюсарі, медпрацівники. За словами Романа Юзефовича, в. о. директора шахти Едуард Кукуяшний перебуває у профільному міністерстві, де повинні схвалити виділення 73 млн гривень хоч би на утримання підземки в поточному році. Без врахування прохідницьких робіт, які б наблизили введення нової перспективної шахти в експлуатацію. Але в даний час сподіватися на це марно.

З огляду на критичне становище не лише на ДП «Волиньвугілля», а й на інших аналогічних підприємствах України, гірники та працівники збагачувальних фабрик після закінчення карантину готуються їхати в Київ на акції протесту. Профспілкові активісти зазначають, що енергетична криза, через яку паралізована вугільна галузь, була спричинена низкою непродуманих рішень влади. Вони також попередили про вірогідність соціального вибуху.

Алла Лісова

Telegram Channel