Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Чи справді в нас удвічі менше інфікованих, аніж на Рівненщині?

В Україні очікуються ще два піки захворюваності на коронавірус — в кінці квітня та між 3 і 8 травня.

Фото ukrinform.ua.

Чи справді в нас удвічі менше інфікованих, аніж на Рівненщині?

Якщо вірити офіційній статистиці про стан захворюваності на COVID-19, то ситуація на Волині, порівняно з сусідніми областями, виглядає відносно благополучною. Чим це пояснити? Імунітет у наших краян міцніший? А, можливо, справа в активності обстежень і тестувань людей?

Не тільки медики під ударом, а й правоохоронці

На вчорашній ранок у Волинській області було зареєстровано 176 випадків COVID-19, підтверджених лабораторно методом ПЛР. Одужало 13 осіб. Четверо людей померло. За добу додалося двоє нових інфікованих, обоє – жителі Старовижівського району. У Волинський лабораторний центр надійшло 29 повідомлень про підозру на COVID-19. Раніше інформували, що за добу там можуть проводити від 50 до 100 досліджень.

А ось на Рівненщині станом на 22 квітня було зафіксовано 365 випадків захворювання на коронавірус. З них – 11 летальних, 23 одужало. За добу вірусологи у сусідньому обласному центрі перевіряють до двох сотень підозр на COVID-19. ПЛР-діагностику там проводять фахівці обласного лабораторного центру, де вчора було на перевірці 112 проб, і спеціалісти Центру громадського здоров’я. Отож не дивно, що й виявили хворих вони удвічі більше.

Представники влади на Волині, щоправда, завжди нагадують, що уникнути таких спалахів, які трапилися на Буковині, Тернопільщині й Прикарпатті, нам вдалося завдяки своєчасному встановленню карантинних заходів. У Луцьку, зокрема, ці обмеження доволі суворі. На засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке провів виконувач повноважень міського голови, секретар міської ради Григорій Пустовіт, повідомили, що за вихідні занедужало 11 лучан, ще 6 інфікованих виявили у вівторок, серед хворих уже є діти. На вчорашній день нових випадків не зафіксовано, але жителям радять не розслаблятися.

Коронавірусну інфекцію діагностували у 6 працівників Ківерцівського райвідділу поліції.

У Старовижівському районі зареєстровано 38 хворих, в т. ч. 1 людина померла; у Нововолинську– 36 випадків зараження, в т.ч. 1 летальний; у Горохівському районі – 13 інфікованих; у Володимир-Волинському і Ковельському – по 9; у Луцькому — 7 випадків, в т. ч. 1 летальний; у Ківерцівському та Іваничівському – по 5; у Камінь-Каширському та Рожищенському – по 3 випадки; по одному – у Шацькому, Ратнівському та Маневицькому районах. 

Хворобу виявлено у 54 волинських медиків (31% від усіх зареєстрованих випадків). У зоні підвищеної небезпеки знаходяться і правоохоронці. Коронавірусну інфекцію діагностували у 6 працівників Ківерцівського райвідділу поліції.

Наймолодшому пацієнтові всього два місяці

Понад 2250 осіб, які перетинали польсько-український кордон через ПП «Ягодин», перевірили експрес-тестами на COVID-19 з 16 по 21 квітня.

Найбільше охочих потрапити в Україну було перед Великоднем – 799 осіб. Завдяки експрес-тестуванню на Ягодині за кілька останніх днів виявили 7 осіб з позитивним результатом на COVID-19, усі вони перебувають на примусовій обсервації у Любомльській центральній районній лікарні та у гуртожитку Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою на Ковельщині (колишній санаторій «Турія»). У них взяли матеріал на дослідження лабораторним методом. Загалом же на Волині обсервацію проходять 11 осіб, які повернулися з-за кордону.

Учора Кабінет Міністрів продовжив карантин в Україні до 11 травня.

На важливості такого заходу наголосила на вчорашньому брифінгу заступниця голови Волинської ОДА Тетяна Щербак. Адже йдеться про безпеку родин цих людей, їхніх дітей, які не застраховані від інфікування. Як повідомив обласний лабораторний центр, COVID-19 виявили у 17 юних волинян, у 20 жителів віком від 18 до 29 років. Найбільш вразливими виявилися люди вікової категорії 50–65 літ, інфікованих налічується 60 (34 відсотки від загальної кількості хворих).

На стаціонарному лікуванні перебуває 38 осіб, у тому числі 2 дитини. Наймолодшому пацієнтові, немовлятку із Нововолинська, всього два місяці, його відправили на лікування до Луцька. Четверо недужих у важкому стані на апаратах штучної вентиляції легень. Амбулаторно надають допомогу 121 хворому, із них 14 дітей.

Ішлося під час брифінгу і про необхідність дотримання застережних заходів під час поминальних днів. Органам місцевого самоврядування рекомендують обмежити доступ людей до кладовищ. Відомо, що, згідно з розрахунками НАН, в Україні очікуються ще два піки захворюваності на коронавірус – в кінці квітня та між 3 і 8 травня. Чи вдасться уникнути значного росту кількості інфікованих, у значній мірі залежить від нашої самодисципліни, свідомості та відповідальності.

А тим часом учора Кабінет Міністрів продовжив карантин в Україні до 11 травня.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel