Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Патріарше крісло під главою РПЦ Кирилом захиталося, – ЗМІ

Дружба Кирила з Путіним тріснула?

Фото kremlin.ru/press.

Патріарше крісло під главою РПЦ Кирилом захиталося, – ЗМІ

Коронавірус продовжує ширитися планетою, інфікуючи тисячі людей щодня і приносячи людям нові проблеми і виклики. Чимало таких викликів хвороба принесла РПЦ, яка спочатку легковажно поставилась до нової інфекції, але потім, через тиск з боку влади, була змушена заборонити своїм вірянам відвідувати богослужіння. Про це особисто заявив патріарх Кирило

Розпорядження Кирила про тимчасові обмеження було проігноровано у багатьох єпархіях Росії. Всупереч волі патріарха в окремих єпархіях і найбільш впливових монастирях РФ, таких як Троїце-Сергієва лавра, богослужіння продовжують відбуватись за участі мирян і, подекуди, з показовим порушенням приписів карантину. Про це пише «Релігійна правда».

Один із найбільш пропагандистських російських телеканалів «Россія 24» у Великодню ніч транслював богослужіння, яке очолював саме митрополит Тихон, а не Кирило.

Видання «Духовний фронт» припускає, що така непокора підлеглих до вищого церковного керівництва багатьма експертами була оцінена, як удар по авторитету Кирила, який вже і так доволі слабкий після Українського Томосу і провального Амманського зібрання. Дехто із експертів висуває припущення, що Кирила можуть змінити на більш угодного Кремлю – Псковського митрополита Тихона, славнозвісного духівника Путіна. Підтверджень такій думці чимало.

Одним із таких аргументів може слугувати ще один малопомітний факт. Один із найбільш пропагандистських російських телеканалів «Россія 24» у Великодню ніч транслював богослужіння, яке очолював саме митрополит Тихон, а не Кирило.

Традиційно минулі роки федеральні російські канали транслювали богослужіння із храму Христа Спасителя, яке очолював патріарх Кирило, на якому також був присутній Путін і вся політична верхівка Росії. Лише одного разу трансляція богослужіння Кирила переривалось включенням із храму, де перебував Путін.

Російська «Новая газета» ще у 2007 році писала, що цей канал створений для впливу на громадську думку перед парламентськими і президентськими виборами 2007 і 2008 років. Що, власне, і сталося але на декілька років пізніше – під час виборів до Думи РФ у 2011 році. Тоді опубліковані каналом результати виборів разом становили 146 %. Ще цей канал «прославився» низкою скандалів через фейкові репортажі про Україну, що стосувались подій Революції гідності, анексії Криму та війни на Донбасі.

Які наслідки будуть для патріарха Ктрила після трансляції на «Россія 24» митрополита Тихона побачимо згодом. Лише кілька вищенаведених фактів свідчать, що цей канал обслуговує інтереси вищого керівництва РФ. Можливо, вказівка транслювати на Великдень митрополита Тіхона, послідувала саме із Кремля.

Telegram Channel