Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
«А візьмуть до лікарні, якщо в тебе не COVID-19 і ти ще не помираєш?..»

Дехто, отримавши таку малу зарплату, малює фотожаби. Але багато медиків, які рятують хворих від коронавірусу, думають писати заяву на звільнення.

Фото facebook.com/ruslan.martsinkiv.

«А візьмуть до лікарні, якщо в тебе не COVID-19 і ти ще не помираєш?..»

Подібних запитань-скарг до редакції останнім часом надходить чимало. Через відмову приймати «планових» хворих стан багатьох із них погіршився, а декому, як пишуть родичі, карантинні обмеження взагалі коштували життя. Тому повідомлення про те, що Кабінет Міністрів України прийняв постанову про відновлення планових операцій та госпіталізацій, для всіх є довгоочікуваним

У Луцьку – 104 інфікованих, у Рівному – 342

Учора стало відомо, що карантин через коронавірус продовжать до 22 травня. Проте з 11 травня будуть діяти певні пом’якшення. Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду. Зокрема, відкриють парки, сквери, зони відпочинку, салони краси, перукарні,літні майданчики окремих кафе та ресторанів.

Добру новину повідомив учора під час брифінгу очільник МОЗ Максим Степанов. «Думаю, вже завтра в нас у країні буде дозволено проводити планові операції і госпіталізації виключно за життєвими показаннями», – сказав він. Аби убезпечити лікарів та медиків та не допустити поширення коронавірусної хвороби, усіх пацієнтів перед госпіталізацією тестуватимуть. Адже епідеміологічна ситуація в нас ще далека від того, щоб можна було розхолоджуватися.

Станом на ранок 4 травня в Україні зареєстровано 12 331 лабораторно підтверджений випадок COVID-19, з них 303 летальні, 1 619 пацієнтів одужало. За добу зафіксували 418 нових інфікованих, із них 16 – на Волині, 29 – на Рівненщині.

Станом на ранок 4 травня в Україні зареєстровано 12 331 лабораторно підтверджений випадок COVID-19, з них 303 летальні, 1 619 пацієнтів одужало. За добу зафіксували 418 нових інфікованих, із них 16 – на Волині, 29 – на Рівненщині.

Як повідомляє головний державний санітарний лікар Волині Наталія Янко, загалом у нашій області вже виявлено 340 осіб із COVID-19, одужало 64, семеро хворих померло, зокрема, одна з них – в останню добу. Заступниця голови облдержадміністрації Тетяна Щербак під час онлайн-брифінгу розповіла, що покійна – 49-річна жінка з села Яблунька Маневицького району, яка лікувалася в психіатричній лікарні в Олиці. Була госпіталізована 23 квітня, у неї діагностували COVID. Хвора давно мала психічні розлади і тривалий час їй надавали допомогу саме в цій лікарні.

На вчорашній ранок додалися нові випадки зараження у Ковельському районі (6), у Луцьку (4), у Володимир-Волинському районі (2), Ківерцівському, Локачинському, Маневицькому районах та у Нововолинську – по 1. До речі, за іншими даними у шахтарському місті побільшало на двох хворих, і всього їх там налічується 49. Жодного випадку інфікування не заре-єстровано в Любомльському районі.

Також у Волинській області COVID-19 діагностовано у 32 дітей, у 115 осіб віком 30 – 49 років, у 105 жителів від 50 до 65 літ. Хворобу виявлено у 93 медичних працівників (27% від усіх зареєстрованих випадків). Із 340 недужих на стаціонарному лікуванні перебуває 70 осіб. За попередню добу надійшло 15 повідомлень про підозру на COVID-19.

На Рівненщині на ранок 4 травня було зафіксовано 762 випадки захворювання на коронавірус, із них 18 – летальних. За добу виявлено 29 нових інфікованих. Наразі в 5 медзакладах 1-ї хвилі на лікуванні перебувають 157 осіб.

Найбільше діагностованих випадків COVID-19 в обласному центрі – 342. Зокрема, в Рівненській обласній клінічній лікарні захворіло 100 працівників. А загалом на Рівненщині COVID-19 виявлено у 168 медиків, більшість із них інфікувалися від пацієнтів. Із відновленням планових операцій і госпіталізацій ризик заразитися для працівників лікувальних закладів ще більше зросте, тому запобіжні заходи доведеться посилити. Але такий крок – в інтересах багатьох хворих, які досі по суті були залишені без допомоги.

Медики скаржаться, що їх «кинули»

Першого травня сирени «карет» екстреної медичної допомоги лунали в різних містах України. У такий спосіб працівники цієї служби нагадували про обіцянку держави виплатити їм 300% надбавку до окладу. Вони працюють в умовах із підвищеною небезпекою, виїжджають до людей з підозрами на коронавірус, а належної винагороди за це не отримали.

Водночас, ще на початку квітня міністр охорони здоров’я України Максим Степанов повідомив, що фельдшери та водії швидкої, як і лікарі, можуть розраховувати на надбавки. Люди зрозуміли, що їм оклади збільшать утричі. Але, на жаль, насправді медиків очікувало розчарування. 

І на Волині частина працівників, що контактують із хворими на COVID-19, не отримала обіцяної урядом доплати.

І на Волині частина працівників, що контактують із хворими на COVID-19, не отримала обіцяної урядом доплати.

За словами директора обласного центру екстреної меддопомоги Володимира Шмаля, в березні на виклики до людей з підозрою на коронавірус виїжджало 68 медпрацівників.

Згідно із постановою Кабміну, враховують лише години їхнього контакту з інфікованими, тому доплати будуть мінімальними, приблизно за місяць набігає додатково 300 – 400 гривень. І це при умові, що бригада кілька разів виїжджала на виклики.

Медикам, які працюють безпосередньо із хворими на коронавірус у лікарнях, надбавки виділятимуть за рахунок місцевих бюджетів, повідомила заступниця голови Волинської облдержадміністрації Тетяна Щербак. З її слів, отримали їх медики закладів першої хвилі із Володимира-Волинського, Нововолинська, Ковеля та Луцька.

– Після того, як будуть подані суми доплат – надійде субвенція з державного бюджету за рахунок стабілізаційного фонду, який був виділений на засіданні Верховної Ради. Яка це має бути сума? На сьогодні ми її не отримали і наразі ще не знаємо, якою вона буде, – сказала Тетяна Щербак.

На сайті Рівненської ОДА інформують про детальний розрахунок надбавок для лікарів, які надавали медичну допомогу хворим із COVID-19 у березні.

Це Рівненська міська лікарня і Сарненська ЦРЛ. Для медиків цих закладів із субвенції виділено відповідно 1 млн грн і 950 тис. грн. Цих коштів достатньо, щоб виплатити зарплату і 300% надбавку для медиків першої хвилі. Щодо оплати праці інших медпрацівників – первинної ланки, екстреної допомоги, лікарень вторинного і третинного рівня – теж конкретних роз’яснень нема.

Ситуацію з поширенням коронавірусної інфекції ускладнив ще й старт другого етапу медичної реформи, який не додає лікарям оптимізму.

«Я вірила, що будуть зміни на краще з появою нової влади, з розвитком реформи, але, на жаль, стало тільки гірше. Я – молодий спеціаліст, дівчина, яка живе від рідного дому більш як за 600 кілометрів… Я хочу розвиватися, відвідувати конференції, культурні місця і, врешті-решт, нормально харчуватися, купувати собі одяг… Але подивіться на мою зарплатну роздруківку і подумайте, як можна жити на такі гроші?.. Лікарня у зв’язку з новою реформою не має можливості надалі платити за оренду мого житла, а це ще додаткові витрати з моєї і так невеликої заробітної плати…» – написала у фейсбуці лікар-отоларинголог Турійської районної лікарні Дарина Овчиннікова й опублікувала фото документа про зарплату у 4975 гривень.

Не дивно, що молодий спеціаліст, як і більшість медиків, у кризовій ситуації. І це серйозний та тривожний сигнал для влади.

Галина СВІТЛІКОВСЬКА.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel