Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
«Європейська солідарність» дотиснула владу: Рада підтримала два «антикоронавірусних» закони

Законопроєкти підтримані голосами понад 300 депутатів.

Фото Главком.

«Європейська солідарність» дотиснула владу: Рада підтримала два «антикоронавірусних» закони

Верховна рада прийняла за основу і в цілому проєкт закону №3380 щодо проведення обов’язкового масового тестування населення і медиків на коронавірус, а також законопроєкт №3376-1 «Про внесення змін до закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», який підвищує соціальний захист медиків, зайнятих у боротьбі з COVID-19, і членів їхніх сімей

Згідно з законом №3380 тестування буде обов’язковим для осіб, які звертаються за меддопомогою з ознаками коронавірусу, та осіб, які контактували з хворими. Також в Україні повинні будуть проходити регулярне тестування медичні та інші працівники, які працюють у закладах охорони здоров’я, що надають допомогу хворим на коронавірус, а також особи, які здійснюють заходи, пов’язані з недопущенням поширення COVID-19, як то працівники Національної поліції та Національної гвардії – незалежно від того, чи мали вони встановлений контакт із хворим на коронавірус. .

Крім того, закон передбачає, що особи, які через проведення заходів з недопущення поширення коронавірусу були змушені піти на самоізоляцію, або перебувають у медзакладах, отримуватимуть  допомогу по тимчасовій непрацездатності у розмірі 50% середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу. А медичні працівники, які через боротьбу з коронавірусом, лежать у лікарні або перебувають на самоізоляції, отримуватимуть допомогу у розмірі 100% середньої зарплати незалежно від страхового стажу.

Законопроєкт №3380, який підтриали 340 обранців, передбачає, що виплати медикам, які захворіли на COVID-19, прирівнюються до виплат учасникам бойових дій.

Цей закон набирає чинності з дня його опублікування і діє на час карантину та обмежувальних заходів  та протягом 2 місяців з моменту їх відміни. За нього проголосувало 336 депутатів

Законопроєкт №3380, який підтриали 340 обранців, передбачає, що виплати медикам, які захворіли на COVID-19, прирівнюються до виплат учасникам бойових дій. На випадок встановлення групи інвалідності для медпрацівника внаслідок зараження СOVID-19 уряд буде виплачувати компенсацію в розмірі 300 прожиткових мінімумів, що становить 600 тис. грн. Виплати родині медичного працівника в разі летального випадку становитимуть 750-кратний розмір прожиткового мінімуму, тобто 1,5 млн грн.

Нагадаємо, що сьогоднішнє позачергове засідання відбулось після того, як фракція «Європейська солідарність» зібрала необхідних 150 підписів депутатів. Політична сила Петра Порошенка також активно лобіювала впродовж останнього часу прийняття цих законів.

Telegram Channel