Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Вступну кампанію до українських вишів перенесли аж на серпень

Що витворяє цей клятий коронавірус!

Фото УНІАН

Вступну кампанію до українських вишів перенесли аж на серпень

Усі дати зсунуто на місяць, з урахуванням прогнозу розвитку епідеміологічної ситуації

Міністерство освіти і науки перенесло на серпень терміни проведення вступної кампанії до вищих навчальних закладів у 2020 році.

Як повідомили у прес-службі МОН, відповідний наказ від 4 травня, яким внесено зміни до умов прийому на навчання до закладів вищої освіти, зареєстровано у Міністерстві юстиції, інформує УНІАН.

«Змін зазнали терміни проведення вступної кампанії у 2020 році – усі дати зсунуто на місяць (серпень), з урахуванням прогнозу розвитку епідеміологічної ситуації»,- йдеться у повідомленні.

Для вступників на основі повної загальної середньої освіти реєстрація електронних кабінетів розпочнеться 1 серпня, прийом заяв та документів триватиме з 13 до 22 серпня (для тих, хто вступає за результатами ЗНО) та до 16 серпня для вступників, що складатимуть вступні іспити в закладі вищої освіти.

Так, уточнили у МОН, для вступників на основі повної загальної середньої освіти реєстрація електронних кабінетів розпочнеться 1 серпня, прийом заяв та документів триватиме з 13 до 22 серпня (для тих, хто вступає за результатами ЗНО) та до 16 серпня для вступників, що складатимуть вступні іспити в закладі вищої освіти. Творчі конкурси та вступні іспити на місця державного замовлення будуть проводитись з 1 до 12 серпня. Надання рекомендацій для зарахування на бюджет відбуватиметься не пізніше 27 серпня, а подача вступниками документів для зарахування – до вечора 31 серпня.

Зазначається, що МОН передбачило для вступників можливість подачі оригіналів документів поштою (і у зв’язку з цим до 5 днів збільшено інтервал між останнім днем подачі документів та виданням самого наказу про зарахування). Передбачено також, що вступники зможуть надіслати скан-копії необхідних документів електронною поштою, наклавши на них кваліфікований електронний підпис, а самі документи донести після початку навчання.

Терміни проведення реєстрації для складання єдиного вступного іспиту (ЄВІ) та єдиного фахового вступного випробування (ЄФВВ) перенесено. Реєстрація триватиме з 12 травня до 5 червня та відбуватиметься онлайн. Водночас дати проведення ЄВІ та ЄФВВ залишаються незмінними – 1 і 3 липня відповідно. Дати ж реєстрації електронних кабінетів вступників на магістратуру, прийому документів, рекомендацій також перенесено на місяць, наголошується у повідомленні.

Змінами розширено категорії вступників, що можуть скористатися правом на переведення на вакантні місця державного замовлення (особи, у яких один із батьків (усиновлювачів) був поліцейським, який загинув чи визнаний судом безвісно відсутньою особою під час виконання ним службових обов’язків).

«В умовах прийому також закріплено право іноземців та осіб без громадянства, у тому числі закордонних українців, які постійно проживають в Україні, осіб, яких визнано біженцями, та осіб, які потребують додаткового захисту, на здобуття вищої освіти нарівні з громадянами України, у тому числі за рахунок коштів державного або місцевого бюджету за умови виконання таких же вимог до вступу, як і для громадян України. Тобто, тепер для того, щоб навчатися на бюджеті ця категорія вступників повинна буде успішно скласти ЗНО та подати до 5 заяв на бюджетні місця в університеті»,- йдеться у повідомленні.

У МОН додають, що оновлені умови прийому приведено у відповідність до прийнятих 18 грудня 2019 року змін до закону «Про вищу освіту». Зокрема, передбачено можливість подання мотиваційного листа, скасовано обов’язковість проведення додаткових вступних випробувань для вступників на магістратуру, які здобули ступінь вищої освіти за іншою спеціальністю тощо.

Telegram Channel