Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Порошенко: «Україна виявилася ареною кривавого зіткнення двох тоталітарних режимів – нацизму та сталінізму»

«Українці воювали проти гітлерізму не лише у лавах Червоної армії, але й в УПА, і в арміях держав антигітлерівської коаліції, і в рухах опору європейських країн».

Фото ЄС.

Порошенко: «Україна виявилася ареною кривавого зіткнення двох тоталітарних режимів – нацизму та сталінізму»

Для переважної більшості українців перемога над нацизмом – знаменна подія та велике свято вже 75 років поспіль. Але лише протягом останніх десятиліть, – а особливо останніх п’яти років – ми поступово звільняємось від стереотипів радянської пропаганди, дивимось на історію Другої світової не крізь російські криві дзеркала, а власним неупередженим поглядом. Про це заявив п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко під час Міжнародної конференції «Мир та війна» у прямому ефірі телеканалів «Еспресо», «5 канал» та «Прямий».

«Все таємне стає явним. Україна виявилася ареною кривавого зіткнення двох тоталітарних режимів – націонал-соціалістичного та комуністичного. Війну проти України та українців сталінський СРСР провадив ще у тридцятих  роках, коли мільйони наших співвітчизників загинули під час Голодомору; коли винищено інтелігенцію: коли сотні тисяч людей вбито або заслано до Сибіру», – нагадав Порошенко.  

Петро Порошенко переконаний, що память про ці злочини має стати частиною пам’яті Європи і всього людства, бо тільки тоді стане можливим розуміння причин союзу Гітлера і Сталіна.  

Знадобилося десятки років і не одне повстання, і не одна революція, щоби визволитися від «визволителів». «Йдеться і про Будапешт-56, і Прагу-68, і про польську «Солідарність» 1980-81 років і про оксамитові революції кінця вісімдесятих, і Грузію-2008, і Україну тепер.

«Насправді, нацизм та сталінізм – подібні. Недарма Гітлер зізнавався, що вчився у більшовиків. Відповідальність за розв’язування війни лежить не лише на гітлерівській Німеччині, але й на сталінській Росії. На першому етапі війни Радянський Союз був союзником нацистів і разом з ними поділив Європу на сфери впливу. А після звільнення від нацистів і аж до поразки СРСР у холодній війні регіон залишився під радянською окупацією», – нагадав Порошенко.

Він зазначив, що знадобилося десятки років і не одне повстання, і не одна революція, щоби визволитися від «визволителів». «Йдеться і про Будапешт-56, і Прагу-68, і про польську «Солідарність» 1980-81 років і про оксамитові революції кінця вісімдесятих, і Грузію-2008, і Україну тепер», – зазначив п’ятий Президент України.

«Українці воювали проти гітлерізму не лише у лавах Червоної армії, але й в УПА, і в арміях держав антигітлерівської коаліції, і в рухах опору європейських країн. І ми по праву пишаємося своєю роллю у боротьбі проти нацизму. І шануємо внесок інших народів», – наголосив лідер «Європейської Солідарності».

Джерело: ЄС.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel