Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Сорт бузку «Леся Українка». Поширимо на Волині до 150-річчя поетеси!

Кількість пелюсток квітки сорту, названого іменем особливої жінки, іноді сягає 70 - 80 штук.

Фото Анатолія Силюка / фейсбук.

Сорт бузку «Леся Українка». Поширимо на Волині до 150-річчя поетеси!

Із закликом розмножувати особливий сорт цих кущів до фейсбук-спільноти звернувся місцевий краєзнавець Анатолій Силюк

«Сорт бузку «Леся Українка». Хто має? Поширимо на Волині до 150-річчя поетеси!» – таке звернення до краян оприлюднив колишній директор Волинського обласного краєзнавчого музею Анатолій Силюк на фейсбук-сторінці музею.

Принагідно він розповів про біолога, який опікується в Україні різними видами бузку настільки, що його називають «бузковий тато» України, а також, який вивів прекрасний білий бузок, назвавши його іменем видатної українки.

Василь Кузьмович Горб, кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник відділу дендрології Національного ботанічниого саду імені М.М. Гришка НАН України, у 1996 році вивів сорт бузку «Леся Українка».
Бузок білого кольору. Його називають «наймахровішим» у світі. Кількість пелюсток квітки цього сорту іноді сягає до 70 — 80 шт.

У 1996 році Василь Горб вивів сорт бузку «Леся Українка». Бузок білого кольору. Його називають «наймахровішим» у світі. Кількість пелюсток квітки цього сорту іноді сягає до 70 — 80 шт.

Кандидат біологічних наук Василь Горб займається вирощуванням бузку 40 років. Він – старший науковий співробітник Національного ботсаду ім. Гришка у Києві, куратор колекційно-експозиційної ділянки «Сад бузків». А підопічних у науковця – 1,5 тис. кущів 132 сортів. Про себе завідувач сірінгарію каже: «Упізнаю будь-який сорт бузку в будь-якій країні, якщо раніше його десь наживо бачив».

Перша пам’ять Василя Кузьмовича про цю рослину – з дитинства, рідного села Смотрики Пирятинського району на Полтавщині.

«Кожному українцеві притаманний потяг до красивого. Велика рідкість, якщо в його саду немає бузку. Бачу, що сповна оцінили цю рослину багатії – садять його в маєтках ледь не по гектару. За кордоном, де я бував – у Франції, Данії, Німеччині – ділянки з бузком здебільшого колекційні. Потрапити на них можуть не всі охочі. І тільки в нас, у київському ботсаду, де, до речі, зібрана найбільша за кількістю видів колекція бузку – 21 із 28 – ця краса для всіх», – зауважує науковець.

Telegram Channel