Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Мешканця Ратнівського району атакував небезпечний кліщ

Бережіться цих небезпечних переносчиків хвороби.

Фото: ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України».

Мешканця Ратнівського району атакував небезпечний кліщ

Чоловік перебуває у лікарні з діагнозом вірусний енцефаліт

Весна — це не лише повернення тепла, а й ріст активність кліщів, які  є переносниками  та резервуарами ряду небезпечних інфекційних захворювань. Активність цих комах розпочинається весною і триває до глибокої осені.

За оперативними даними до лікувально-профілактичних установ за медичною допомогою з приводу укусів кліщів за період з першого квітня до 12 травня  звернулось майже 60 осіб (в тому числі 18 дітей).  У 40% осіб укуси відмічалися після перебування на території лісових масивів та парків, у 60% пов’язані з перебуванням на власному подвір’ї, присадибних та дачних ділянках. Протягом останнього тижня відмічається збільшення кількості таких звернень, а саме за медичною допомогою звернулось  17 осіб, в тому числі 9  дітей. Території на котрих відмічались напади кліщів: Луцький район (8), м.Луцьк (3), Ківерцівський район (3), Рожищенський район (1), за межами області (2).

12.05.2020р. отримано термінове повідомлення про підозру захворювання на кліщовий вірусний енцефаліт у мешканця Ратнівського району. Котрий 15.04.2020 року відмічав укус кліща після перебування в лісі поблизу с.Тур Ратнівського району. Перші симптоми захворювання з’явилися 07.05.2020р. Хворий перебуває на стаціонарному лікуванні. Результати лабораторних досліджень очікується. Епідеміологічне розслідування триває.

За медичною допомогою з приводу укусів кліщів за період з першого квітня до 12 травня  звернулось майже 60 осіб (в тому числі 18 дітей). 

Слід нагадати, що природні умови Волині є сприятливі для формування природно-осередкових інфекцій, що передаються через укуси кліщів, а саме на території області існує активнодіючий природний осередок  кліщового вірусного енцефаліту в Ратнівському районі, в меншій мірі  на території Камінь-Каширського та Ківерцівського районів. Загалом нараховується понад 40 ензоотичних територій. Протягом останніх 5 років в області зареєстровано 15 випадків кліщового вірусного енцефаліту, і це  складає 75% від усіх випадків по Україні.  За останні  2 роки зареєстровано 7 випадків енцефаліту, з яких 2 — у 2019 році.  

Неблагополучною є епідемічна ситуація з іксодового кліщового бореліозу (хвороби Лайма), котра з кожним роком ускладнюється. Загалом в області  нараховується близько 130 ензоотичних територій. У минулому році  відмічено ріст захворюваності на 34% (59 випадків лаймбореліозу, проти 44 у 2018 році). Найбільше у 2019 році захворілих осіб реєструвалось у Ковельському, Локачинському, Маневицькому, Старовижівському районах та м. Луцьку. Хвороба реєструється у всіх районах та містах області.

Лікарями – епідеміологами та біологами лабораторії особливо небезпечних інфекцій нашої установи проводится моніторинг за розповсюдженням кліщів та їх лабораторні дослідження по всій адміністративній території області. Щорічно збирається та досліджується від 8 до 10 тисяч кліщів, до 3% виявляється з позитивними знахідками.  Окрім цього, лабораторією щорічно досліджується до 300 кліщів знятих з людей. Збудник захворювання – борелія,  виявляються у  35-40%. З початку 2020 року лабораторією досліджено 28 кліщів знятих з людей, у 12 виявлено борелії, що становить — 43%.

На основі вищевказаного,  прогноз щодо природно — осередкових інфекцій  передбачається неблагоприємний. Тому лікарі – епідеміологи вкотре нагадують, що плануючи відпочинок на природі не варто забувати про  основні заходи профілактики укусів кліщів. Наведені в попередній публікації  Сезон активності кліщів триває. Будьте обережні!

Протягом останніх 5 років в області зареєстровано 15 випадків кліщового вірусного енцефаліту, і це  складає 75% від усіх випадків по Україні.  

 Звертаємо Вашу увагу, що лабораторією особливо-небезпечних інфекцій ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» здійснюється експрес — індикації борелій в кліщах, що присмокталися до людини. Лабораторному дослідженню підлягають цілі непошкоджені, живі кліщі зразу ж після видалення з людини. При неможливості швидкої (в день видалення) доставки матеріалу в лабораторію, кліщі потрібно зберігати в умовах  холодильника при +4-8*С не довше 2-х діб. Кліщі доставляються згідно направлення лікувального закладу, в посудинах з доступом повітря (пробірка з ватно-марлевим корком або ємкість для збору біологічного матеріалу з незначними проколами кришки, діаметром меншим за кліща), на дно ємкості кладеться зволожені вата або бинт без надлишку вологи.

Прийом кліщів для проведення лабораторних досліджень здійснюється за адресою: м. Луцьк, пр. Волі, 55, контактний телефон 23-39-41, 23-39-60.

Джерело: ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України».
Telegram Channel