Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
У Луцькому технічному університеті відкрили лабораторію мобільного зв’язку

Тут можна проводити науково-дослідні роботи.

Фото: ЛНТУ

У Луцькому технічному університеті відкрили лабораторію мобільного зв’язку

В рамках відзначення Днів науки, у Луцькому національному технічному університеті на базі кафедри електроніки та телекомунікацій відбулося онлайн відкриття лабораторії мобільного зв’язку із представленням обладнання, що забезпечує створення стільникового зв’язку рівня 3G. При кафедрі електроніки та телекомунікацій існує один із наукових напрямків «Системи та мережі оптичного мобільного зв’язку», саме для забезпечення досліджень у цьому напрямку була створена лабораторія.

Для того, аби в умовах карантину мати можливість продемонструвати нові потужності Луцького НТУ, в онлайн-платформі Zoom була створена зустріч, де усі бажаючі могли взяти участь у презентації.

Передусім, привітав учасників онлайн-заходу проректор із науково-педагогічної роботи Сергій Шимчук. Він зазначив, що в університеті відбувається ряд заходів, які приурочені Дням науки в Україні, а презентація кафедри мобільного зв’язку – один із найяскравіших.

«Дана лабораторія відкриває дуже багато можливостей. Тут можна проводити науково-дослідні роботи, які стануть основою написання публікацій для наукометричних баз. Крім того, вона має потужний науковий потенціал і є високим показником якості, на що дуже звертають увагу партнери нашого університету та потенційні роботодавці наших випускників», - зазначає проректор.

У лабораторії представлено широкий різновид маршрутизаторів і модемів, аби студенти мали можливість проводити дослідження роботи та її організації локальних мереж.

«Дуже знаково, що ми відкриваємо таку потужну лабораторію саме у Тиждень науки, тому бажаю вагомих наукових досягнень, розвитку і в добру путь!», - підсумував Шимчук.

Представляв лабораторію та розповідав про її обладнання і можливості, завідувач кафедри електроніки та телекомунікацій Валентин Заблоцький. Він провів коротеньку екскурсію глядачам, продемонстрував обладнання та його функції, а також поділився планами й перспективами розвитку.

«Дуже приємно відзначити, що це уже не перша лабораторія, яку відкриває наша кафедра. У нас уже стало доброю традицією, як мінімум, раз на рік презентувати до Днів науки нові розробки, нові досягнення та лабораторії», - резюмував Заблоцький.

За його словами, лабораторія створювалася не лише силами університету, а за підтримки партнерів, які раніше називалися «МТС Україна»:

«Вони передали нам обладнання вартістю близько одного мільйона гривень, у вигляді двох базових мобільних станцій, які покликані створювати стільниковий зв'язок. Усе обладнання абсолютно придатне до роботи, містить у собі повний функціонал і є чудовим дослідницько-навчальним матеріалом для наших студентів».

Крім того, як зазначає Заблоцький, стільниковий зв'язок не може повноцінно функціонувати без дротового зв’язку. Існують і проводові телекомунікаційні мережі, тому у лабораторії представлено широкий різновид маршрутизаторів і модемів, аби студенти мали можливість проводити дослідження роботи та її організації локальних мереж. Також, окрім обладнань, у лабораторії представлені стенди, на яких відображено режим роботи стільникової мережі, різновиди кабелів та варіанти їх використання.

«Щодо методичної частини, то кафедрою розроблені рекомендації щодо практичних занять та лабораторних робіт. Крім того, у лабораторії є можливість за допомогою арселографів отримувати різноманітні арселограми, знімати характеристики і показники генераторів, які представлені на стійках наших базових станцій», - зауважив Валентин Заблоцький.

Варто зазначити, що базові станції, які знаходяться у лабораторії мобільного зв’язку Луцького НТУ – діючі та використовуються для надання телекомунікаційних послуг різними провайдерами.

Джерело: Луцький національний технічний університет
Telegram Channel