Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Агрокомпанія знищила майже 400 га унікального ландшафту

Вчинене діяння є безпрецедентним актом вандалізму проти природи, у ході якого здійснено порушення багатьох законодавчих актів. 

Фото agronews.ua.

Агрокомпанія знищила майже 400 га унікального ландшафту

Дана територія є унікальним ландшафтом – «салтмарш», які притаманні для приливних морів і практично відсутні на Чорному морі

Аграрна компанія піддала розорюваню велику ділянку цілини в околицях села Очаківське Голопристанського району Херсонської області, на території регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса» та Чорноморського біосферного заповідника. Про це повідомляє Українська природоохоронна група, пише agronews.ua.

Загалом було розорано 393 га цілини, яка ніколи навіть у радянські часи з дуже інтенсивним сільським господарством не оралася.

«Розорана територія є дуже цінною в природоохоронному відношенні і її планують включити до складу проектованого регіонального ландшафтного парку «Долина курганів», а вже зараз вона включена до складу об’єкту Смарагдової мережі UA0000215 «Кінбурнська коса», – йдеться у повідомлені.

Також місцевість є дуже цінною в історико-археологічному відношенні, зокрема тут зосереджено понад 300 курганів, частина курганів була пошкоджена в ході розорювання. Велике скупчення курганів свідчить про те, що ця місцевість була святою землею для народів, які її населяли. Але як виявилося, для жадібних орачів немає нічого святого. У ході розорювання знищено або втратили домівки величезна кількість рослин та тварин.

Також місцевість є дуже цінною в історико-археологічному відношенні, зокрема тут зосереджено понад 300 курганів, частина курганів була пошкоджена в ході розорювання. Велике скупчення курганів свідчить про те, що ця місцевість була святою землею для народів, які її населяли.  

Дана територія є унікальним ландшафтом – «салтмарш», які притаманні для приливних морів і практично відсутні на Чорному морі. Через дуже незначну висоту над рівнем моря й надзвичайну пологість території вона періодично затоплюється морськими водами в ході нагінних вітрів.

«Останнє зумовлює повну абсурдність вчиненої дії. Розорювання степів є безперечно злочином, але для нього можна знайти хоч якесь логічне пояснення, але розорювання солончаків, які періодично затоплюються морськими водами, позбавлене будь-якого здорового глузду. Адже на солончаках, де зростають справжні еугалофіти, такі як сарсазан шишкуватий чи солонець трав’янистий, апріорі не вдасться отримати пристойний урожай», – дивуються науковці. 

Можливо, лише в південній, прилеглій до полів частині розораного масиву можна щось вирощувати. Ця частина знаходиться на кілька десятків сантиметрів вище над рівнем моря і менш засолена. Але солі вдосталь навіть тут, тому розраховувати на високі врожаї не доводиться. Але ж горе орачі залізли плугами далеко на північ в справжнісінькі солончаки.

Розорали під самий берег навіть солоне озеро. Свідченням того, що дана територія заливається морськими водами, є розкидана по рілля камка – залишки морських рослин, переважно з роду Зостера, які були принесені сюди морськими водами

Вчинене діяння є безпрецедентним актом вандалізму проти природи, у ході якого здійснено порушення багатьох законодавчих актів. Передусім це Земельний кодекс України, Закон України «Про охорону земель», а також міжнародна Бернська конвенція, згідно з якою Україна створює та охороняє території Смарагдової мережі. Згідно з даними публічної кадастрової карти, розорані були ділянки № 6522383400:04:010:0002 та № 6522383400:04:001:1041, які перебувають у комунальній власності і мають цільове призначення «Для сінокосіння і випасання худоби.

Розорювання степів є безперечно злочином, але для нього можна знайти хоч якесь логічне пояснення, але розорювання солончаків, які періодично затоплюються морськими водами, позбавлене будь-якого здорового глузду.  

І їх орендар ТОВ «Аграрна компанія Наутілус» не мала права їх розорювати. Більше того, під загрозою розорювання знаходяться й сусідні ділянки цілинного степу: загальною площею більше 800 га, які знаходяться в оренді у засновника «Наутілісуса».

З приводу події підготовлені звернення до Державної екологічної інспекції, Херсонської ОДА та Держгеокадастру з проханням провести перевірки. Також науковці звернулись до нацполіції з вимогою про порушення кримінальної справи й до Генеральної прокуратури України.

Telegram Channel