Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Активісти відновили межі п'яти розораних курганів

Плоскі поки що кургани засіяли травою, оборали колією, а деякі обсадили деревами.

Фото зі сторінки "Хранителі курганів" у Facebook.

Активісти відновили межі п'яти розораних курганів

На території курганного комплексу «Безводівка» в Ічнянському районі Чернігівщини активісти відновили межі п'яти розораних аграріями курганів

Про це у Facebook повідомив голова громадського руху «Хранителі курганів» Олександр Кликавка, пише Укрінформ.

«Впродовж року на обсерваторії «Безводівка» було відновлено 5 курганів! П'ять історичних пам'яток повернуто українському народу. На мапі вони позначені оранжевими шпильками. Коли я вперше познайомився з комплексом Безводівка, могил було 13. Тепер їх 18. Але ще 150 років тому їх було 30, тому роботи по відновленню історичної спадщини ще багато», - написав він.


П'ять історичних пам'яток повернуто українському народу. На мапі вони позначені оранжевими шпильками.
 

Активіст подякував за співпрацю департаменту культури туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА, а також фермерським господарствам.

Він розповів, що відновити кургани вдалося завдяки інформаційній роботі у соцмережах, повідомленням у ЗМІ, проведеній у Чернігові пресконференції та залученню широкої громадськості до вирішення проблеми захисту пам’яток археології. Численні заяви, що були надіслані в департамент культури, поліцію, обласну прокуратуру, та дзвінки на «гарячу» урядову лінію стимулювали місцеві фермерські господарства дотриматися вимог закону «Про охорону культурної спадщини» і повернути пам’ятки українському народу.

«Ми встановили на курганах виготовлені на спонсорські кошти інформаційні таблички та поставили кілька фотопасток для фіксації можливих правопорушень на пам’ятках», - зазначив Кликавка.


На курганах встановили інформаційні таблички.
 

За його словами, плоскі поки що кургани засіяли травою, оборали колією, а деякі обсадили деревами. Наступним кроком стане їх реставрація - досипання землі та відновлення до рівня, описаного в документах XIX сторіччя. Це буде зроблено у тісній співпраці зі спеціалістами департаменту культури Чернігівської ОДА.

Telegram Channel