Курси НБУ $ 41.45 € 46.11
Волинське село не хоче приєднуватися до міста

Грибовиця не хоче приєднуватися до Нововолинська.

Фото google.com.

Волинське село не хоче приєднуватися до міста

Мешканці села Грибовиця Іваничівського району категорично виступили проти майбутнього приєднання до міста Нововолинська

Минув майже тиждень відтоді, як Кабінет Міністрів України затвердив перспективний план формування територій громад. Згідно з цим документом, до Нововолинської громади мають увійти селище Благодатне, яке підпорядковане шахтарському місту, села Грядівської сільської ради та Грибовиця.

Мешканці села Грибовиця Іваничівського району категорично виступили проти майбутнього приєднання до міста Нововолинська та будівництва екологічно небезпечних підприємств на їхній території.

Свою позицію вони висловили на останній сесії Грибовицької сільської ради. Депутати підготували звернення, в якому просять внести зміни до перспективного плану формування територіальних громад Волині, зокрема, включити їхню сільраду до Іваничівської ОТГ. Мотивували насамперед тим, що таке рішення урядовців порушує право людей на добровільне об’єднання. Таку ж думку озвучували ще в 2018 році, але, кажуть, їх не почули. Тоді ж Іваничівська селищна рада розглянула цю пропозицію і дала згоду на приєднання.

Окремі мешканці на чолі з сільським головою Павлом Степанцем «за» приєднання до Нововолинська, вважаючи, що воно перспективне для села. Та більшість присутніх все ж таки хотіли б залишитися «іваничівськими». 

Однак з’явилася серйозна заковика. Суть її в тому, що через таке приєднання відразу виникає питання про утворення анклаву. Адже Грибовиця знаходиться між Нововолинськом та селищем Благодатне, що перебуває у підпорядкуванні Нововолинська, й перешкоджає спільному межуванню, що є необхідним під час такої адмінреформи. Тоді й почали міркувати, як зробити, аби, образно кажучи, вовки були ситі й вівці цілі. Але, як виявилося, не все так просто.

Підлила масла у вогонь незгоди такого «союзу» інформація про ймовірне будівництво на сільській території комбікормового заводу. І хоч керівники міста разом із власниками агропромислової групи, яка нібито мала в планах це, спростували чутки, очевидно, в селян залишилася пересторога й недовіра.

Правда, окремі мешканці на чолі з сільським головою Павлом Степанцем «за» приєднання до Нововолинська, вважаючи, що воно перспективне для села. Та більшість присутніх все ж таки хотіли б залишитися «іваничівськими». В результаті депутати прийняли звернення до народного депутата Ігоря Гузя, голови Волинської ОДА Юрія Погуляйка, в якому наполягають прислухалися до їхньої точки зору як щодо адміністративних змін, так і недопущення будівництва на їхній території екологічно небезпечних підприємств.

Роксолана ВИШНЕВИЧ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel