Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Директора департаменту соцзахисту облдержадміністрації відсторонили від роботи

До директорів геріатричних та психоневрологічних інтернатів області прислухалися.

Фото: Волинська ОДА.

Директора департаменту соцзахисту облдержадміністрації відсторонили від роботи

Таке рішення прийняв голова облдержадміністрації відповідно до Закону України «Про державну службу» у зв’язку з колективним зверненням керівників інтернатних закладів області, яке набуло значного резонансу у засобах масової інформації

Директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Костянтин Нестеренко відсторонений від виконання посадових обов’язків. Про це інформує управління інформаційної політики та цифрової трансформації Волинської облдержадміністрації.

Зокрема, стосовно Костянтина Нестеренка порушене дисциплінарне провадження, на час проведення якого він відсторонений від виконання обов’язків за посадою.  

Зокрема, стосовно Костянтина Нестеренка порушене дисциплінарне провадження, на час проведення якого він відсторонений від виконання обов’язків за посадою.  Це дасть змогу вивчити наявність протиправних дій у діяльності директора департаменту соцзахисту під час виконання ним посадових обов’язків та встановити наявність факту вчинення дисциплінарного проступку.

Учора п'ятеро із шести директорів геріатричних та психоневрологічних інтернатів області звернулися до голови обласної ради Ірини Вахович та депутатів з проханням врегулювати складну конфліктну ситуацію, що виникла між ними та директором департаменту соцзахисту ОДА Костянтином Нестеренком.

«Звертаємося до Волинської обласної ради, як засновника з проханням захистити нас та наші колективи від свавілля директора департаменту соціального захисту ОДА Костянтина Нестеренка. Інформуємо, що в інтернатних комунальних закладах перебуває 730 підопічних. Роботу інтернатів забезпечує 540 працівників. Інтернатні заклади надають можливість проживання людей з психофізичними вадами розвитку та осіб похилого віку, які не здатні самостійно перебувати в соціумі. В закладах є й до 20% лежачих хворих. 4 травня 2020 року всіх директорів підвідомчих установ департаменту соціального захисту ОДА було запрошено на зустріч з новопризначеним керівником департаменту. Протягом двох годин спілкування Костянтин Нестеренко не познайомився з жодним з директорів. Він не знає, де знаходяться наші заклади. Він не поставив жодного питання стосовно роботи та специфіки закладів, а також забезпечення їх життєдіяльності на період карантину, визначеного постановою Кабміну від 11.03.2020 №211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» . Про забезпечення засобами захисту працівників закладів мови взагалі не велося. Не цікавить Нестеренка і питання проживання та перебування людей з інвалідністю. Він каже (в зверненні К.Нестеренка цитують російською мовою - авт.): «Мнє ето нє інтєрєсно», - цитуємо звернення керівників закладів, яке зачитала директор Горохівського психоневрологічного інтернату Юлія Ковальчук.

Разом з тим, директори заявляють, що в нового керівника профільного департаменту є великий інтерес до використання коштів закладами. «Він заявив, що вся тендерна документація буде перебувати під його чітким контролем і він сам буде вказувати, яка фірма має бути переможцем тендерних процедур. З його слів на Луганщині він особисто, а не система електронних закупівель «Прозорро» визначає, хто має бути переможцем того чи іншого тендеру. Нестеренко почав вимагати пояснень, чому є залишки коштів на рахунках. Спочатку він вимагав пояснень, яких не хотів слухати та розуміти, з яких причин не освоєні кошти», - йдеться у зверненні.

У директорів є питання і до етичних цінностей керівника департаменту.

«Костянтин Нестеренко розмовляє грубо, зверхньо та дає доручення підготувати догани директорам. Відкрито заявляє, «что будєт уничтожать дірєкторов інтернатов». Крім того, дуже зацікавила директора департаменту Нестеренка заробітна плата керівників і почалися незрозумілі вимоги та завдання по наданню інформації, що стосується зарплати. Коли керівники закладів звернулися за погодженнями щодо виплати премії, то він вимагав дати пояснення для чого така премія потрібна. Натякав, що з погодить премію, якщо з ним поділитися, на що ми не погодилися і після того почалися тортури. Директор Нестеренко залякував звільненням, дав усну вказівку провести ремонт власного чи службового (не уточнено - авт.) автомобіля на базі Луцького геріатричного пансіонату. Костянтин Нестеренко особливо слідкує, щоби спілкування з ним відбувалося без особистих речей та засобів телефонного зв'язку. Виникає питання: які такі теми хоче обговорювати директор департаменту з вимкненими телефонами. Протягом двох тижнів, ми директори закладів соціальної сфери, знаходимося під психологічним тиском Нестеренка, що розбалансовує роботу всіх галузевих працівників, не дає можливості забезпечити повноцінне виконання своїх посадових обов'язків. Йдеться про проведення закупівель робіт та послуг, в умовах карантину , оскільки постійно в терміновому порядку на вимогу директора змушені надавати якусь незрозумілу інформацію. Просимо Вас захистити соціальну сферу Волині від тиску та свавілля такого директора департаменту», - зазначається у зверненні.

Позицію директорів при зустрічі уважно вислухала голова облради Ірина Вахович. Вона заявила, що проситиме керівництво ОДА переглянути рішення про призначення пана Нестеренка на посаду директора департаменту соцзахисту.

Крім цього, директор Голобського психоневрологічного інтернату Микола Пруд каже, що в розмові з ним пан Нестеренко наголошував, що карантину на Волині нема, а є лише в Європі. Хоча й без карантину, зі слів директорів, чиновника не цікавить інформація щодо харчування чи лікування мешканців інтернатів.

Директори називають цю ситуацію безпрецедентною. Вони пояснюють, що дискусії виникали і з попередніми керівниками соцсфери, але вони стосувалися турботи про підопічних інтернатів та шляхів вирішення проблем. «Ми могли би йому пояснити нашу специфіку, але він не дає такої можливості», - додає до сказаного в зверненні директор Олицького психоневрологічного інтернату Петро Ткачук. Він також стверджує, що Костянтин Нестеренко не провів жодної предметної розмови щодо ситуації в цьому закладі, який межує з психлікарнею, де є спалах коронавірусу.

Директор Луцького геріатричного пансіонату Алла Гнатюк переживає, що при нинішньому керівництві профільним департаментом соціальна сфера Волині може втрати свої здобутки. Зокрема, вона розповіла, що було рекомендовано паном Нестеренком відключити телевізори, телефони та інтернет для мешканців пансіонату. «В нас адекватні люди і вони мають можливості користуватися всіма засобами комунікацій. Напевно він запідозрив, що ці людьми можуть спілкуватися з журналістами», - припускає Алла Гнатюк.

Позицію директорів при зустрічі уважно вислухала голова облради Ірина Вахович. Вона заявила, що проситиме керівництво ОДА переглянути рішення про призначення пана Нестеренка на посаду директора департаменту соцзахисту. »Є низка нюансів, які свідчать про некомпетентність цього керівника. Він не зацікавлений в розвитку соціальної сфери Волині. А наша область достатньо соціально навантажена. Це - досить відповідальна ділянка роботи виконавчої влади. Я переконана, що Волинська ОДА піде нам назустріч та перегляне це кадрове рішення. Я на цьому наполягатиму. Сподіваюся, що результат буде позитивний і швидкий», - коментує ситуацію голова облради.

Telegram Channel