Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
У Володимир-Волинському районі вимагають почистити меліоративні канали, щоб не допустити поширення мошки

Бережіть тварин від паразитів.

Фото: klike.net

У Володимир-Волинському районі вимагають почистити меліоративні канали, щоб не допустити поширення мошки

Про це йдеться у зверненні головного управління Держспоживслужби Волині до голів ОТГ району

Природні умови району та наближення теплого періоду сприятливі для місцевого масового розповсюдження кровосисних комах. Аналізуючи виконання протималярійних гідротехнічних заходів свідчить, що більшість меліоративних каналів, утримується в незадовільному санітарному технічному стані. «Майже всі меліоративні вони заросли рослинністю і кущами, замулені. Очистка, скошення рослинності, як ложа, так і берегів, особливо в місцях швидкої течії води проводяться слабо або взагалі не проводяться. В цьому році їх санітарно-технічний стан не кращий, внаслідок чого виникає загроза масового нападу мошки тварин, що може привести до їх захворювання та загибелі», - йдеться у документі.

Нападаючи на тварин мошка залазить в очі вуха проникає в верхні дихальні шляхи. Невідчутні в перший момент укуси мошки в дальшому викликають свербіж, болючість, набряки, місцеве і загальне підвищення температури. Мошка поглинає велику кількість крові єдина Слина мошки містить гемолітичний яд і попадаючи в організм тварини у великій кількості при масовому нападі мошки розвивається симуліотоксикоз. Тварини спочатку непокоються, потім настає пригнічення, появляється слиновиділення, набряк язика, підщелепного простору, підгрудка, дихання стає важким, з'являються хрипи, збільшуються лімфовузли. Тварини рухаються в’яло, більше лежать, з'являється фібрилярне скорочення м'язів. Інтоксикація розвивається швидко смерть настає протягом одного-двох днів.

Головам ОТГ, старостам сіл, керівникам господарств забезпечити негайне проведення в належний санітарний технічний стан внутрішньогосподарські меліоративні канали, для цього провести очищення їх від хламу особливо в місцях швидкої течії води, скошування рослинності.

Нападу підлягають всі види тварин, але найбільше велика рогата худоба та коні. Захворювання симуліотоксикозом як правило, носить масовий характер, відхід серед хворих, якщо не надавати кваліфіковану ветеринарну допомогу сягає 10-20 відсотків. Хворі тварини різко втрачають в вазі, у корів до 50% знижується молочна продуктивність. Мошки можуть механічним шляхом передавати збудників таких захворювань як сибірка, енцефаліт, туляремія.

«З метою запобігання ураженню тварин необхідно провести обстеження швидкоплинних водойм на предмет заселення личинок мошки. Вимагаю від власників тварин дотримання режимів випасання тварин у період найменшої активності комах. Найкраще випасати худобу в день з 11 до 17-ї години, на підвищених ділянках, які добре провітрюються на віддалені від проточних водойм і заболочених місць. При надзвичайній активності мошки тварин негайно ставити в стійло, періодично проводити дезінсекцію тваринницьких приміщень, території ферм, індивідуальних господарств.

Головам ОТГ, старостам сіл, керівникам господарств забезпечити негайне проведення в належний санітарний технічний стан внутрішньогосподарські меліоративні канали, для цього провести очищення їх від хламу особливо в місцях швидкої течії води, скошування рослинності.

Широко проводити масово-роз'яснювальну роботу серед населення про можливість нападу кровосисних комах та заходи щодо його профілактики. У зв'язку з неблагополучним прогнозом по пасовищний тетанії у весняний період провести профілактичну обробку поголів'я проти цього захворювання, щоб не допустити захворювань та загибелі тварин. Про кожний випадок нападу гнусу на пасовищній тетанії негайно інформувати Держпродспоживслужбу району», - наголошують у документі.

Telegram Channel