Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Тараканівський форт переходить у комунальну власність

Під час ІІ світової війни боїв за цю оборонну споруду не вели.

Фото Posterrr/Вікіпедія.

Тараканівський форт переходить у комунальну власність

Міністерство оборони України дало погодження на передачу Тараканівського форту на баланс Рівненської обласної державної адміністрації

Говорить заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко: «Звернувшись до Міністерства оборони, ми отримали позитивну відповідь щодо передачі цього майна разом з частиною земельної ділянки площею 5,5 гектара в обласну комунальну власність. Наразі змінились керівники міністерства, виконавці, які організовували процес цього погодження. Відтак голова облдержадміністрації Віталій Коваль звернувся до нового міністра оборони Андрія Тарана з проханням, щоб він дав доручення відповідній службі щодо організації виконання цього процесу, зокрема, переоформлення самої ділянки з державної власності у комунальну».

Перші випробування для форту припали на час І світової війни. Руйнування об`єктів укріплення розпочалися влітку 1916 року, коли під час Брусиловського прориву російське військо вибило з цих укріплень частини 4-ї австрійської армії. 1920 року війська Семена Будьонного не змогли сходу витіснити поляків з форту. Під час ІІ світової війни боїв за цю оборонну споруду не вели.

У 1965 році Міністерство торгівлі УРСР зробило спробу обладнати на базі форту склад консервованої продукції: розчистили каземати, виготовили стелажі, двері, провели освітлення. Але надмірна вологість і випаровування не дали можливості зберігати продукти. 

У 1965 році Міністерство торгівлі УРСР зробило спробу обладнати на базі форту склад консервованої продукції: розчистили каземати, виготовили стелажі, двері, провели освітлення. Але надмірна вологість і випаровування не дали можливості зберігати продукти. Штаб Прикарпатського військового округу також робив спробу обладнати там склад. Але від цього теж довелося відмовитися з тієї ж причини.

– Наразі Мінстерство оборони має звернутися до обласної державної адміністрації стосовно поділу земельної ділянки і виділення її в обласну комунальну власність. Очікуємо найближчим часом на таке подання, – каже Ігор Тимошенко. 

Валентин СТАВСЬКИЙ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel