Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Як не травмуватись під час ремонту?

Не ігноруйте правила безпеки під час будівництва та ремонту!

Фото Pixabay.

Як не травмуватись під час ремонту?

Весна – це час, коли багато людей вирішує зайнятися ремонтом у квартирі або будівництвом на дачі. Зараз, під час карантину, це особливо актуально. Звісно, якість роботи залежить від Ваших навичок, від наявності, справності інструментів та матеріалів. Але у будь-яких роботах, як невеликих, так і масштабних, необхідно не забувати про головне – правила безпеки

Як правильно захистити себе – загальні поради

Дуже часто люди ігнорують правила безпеки під час будівництва та ремонту і це може призвести до неприємних, небезпечних та навіть травматичних випадків. 

Тому перед початком роботи важливо:

  1. Підготувати робоче місце, подбати про гарне освітлення, звільнити територію роботи від непотрібних, зайвих речей та залишити лише все необхідне. Причому все має бути розміщено доступно і зручно. Під час роботи Ви не маєте докладати додаткових зусиль, щоб знайти потрібну річ, все має бути «під рукою». 
  2. Перед початком використання інструменту детально ознайомтесь з його інструкцією, новий інструмент краще протестувати.
  3. При всіх подальших роботах перед початком використання варто перевіряти справність інструменту, всіх його елементів та наявність можливих пошкоджень.
  4. При роботі з інструментом важливо бути уважним та займати стійке положення тіла.
  5. У місці роботи не повинно знаходитись сторонніх людей.
  6. Використовуйте засоби індивідуального захисту, щоб уникнути травм під час роботи:
  • захисні рукавички, краги, рукавички для будівництва;
  • для захисту очей та обличчя – захисні окуляри і захисні щитки;
  • у роботах з високим рівнем шуму – захисні навушники;
  • для захисту органів дихання користуйтеся респіраторами;
  • спеціальний робочий одяг, що має бути зручним і закривати відкриті частини тіла.

Особливості безпеки під час окремих видів робіт

Зварювальні роботи є одними з найбільш небезпечних, адже при недотриманні заходів безпеки можуть призвести до травмувань та опіків. Тому важливо дотримуватись таких правил:

  • перед початком роботи необхідно підготувати та упорядкувати робоче місце;
  • потрібно зробити перевірку цілісності ізоляції зварювальних проводів, надійності підключення зварювального кабелю до обладнання, наявності заземлення;
  • варто зробити перевірку електродотримача, його надійне затискання та швидку зміну електродів;
  • обов’язково пересвідчитись у відсутності легкозаймистих матеріалів поруч з місцем зварювання;
  • перед роботою потрібно одягнути захисний одяг для зварювальних робіт та перевірити справність засобів захисту. Оптимальний набір захисного одягу для зварювання включає: захисні окуляри, щиток, підшоломник, рукавиці, фартух зварювальника, нарукавники, шкіряні черевики.

Робота з електроінструментами, тобто з інструментами, що отримують живлення від джерел електричного струму (шуруповерти, дрилі, перфоратори, болгарки, електролобзики, відбійні молотки, фрезери, електрорубанки, та ін.), також є небезпечною у випадку недотримання техніки безпеки. До початку роботи з таким інструментом необхідно:

  • перевірити готовність до роботи інструменту, наявність ушкоджень і цілісність проводу;
  • оглянути робоче місце, очистити від зайвих речей та підготувати все необхідне до роботи;
  • перевірити засоби індивідуального захисту: рукавиці, захисні окуляри, протишумні навушники, будівельні наколінники і налокотники;
  • пересвідчитись у достатньому освітленні робочого місця, якщо необхідно встановити додаткові джерела світла;

Використання садово-паркової техніки вимагає дотримання правил безпеки для уникнення травм, хімічних отруєнь та захисту від механічних ушкоджень. Одними з найбільш небезпечних інструментів цієї категорії можуть бути:

  • Мотокоси, газонокосарки, які потрібно використовувати в одязі, що закриває відкриті частини тіла, одягати окуляри та рукавиці. Також, це обладнання не варто використовувати поблизу каміння чи гравію, адже він може відбитись та нанести ушкодження.
  • Обприскувачі, що можуть нести небезпеку для здоров’я людини через роботу з хімікатами, тому важливими є індивідуальні засоби захисту: окуляри, рукавички, респіратор-напівмаска та спеціальний одяг. Важливо дотримуватись пропорцій розведення хімікатів, не допускати зайвих людей на територію розприскування, після роботи ретельно вимити резервуар, а також вимити руки, промити ніс і прополоскати рот.
  • Електро- та бензопили варто використовувати з засобами індивідуального захисту (навушники, окуляри, рукавички). Такі інструменти можуть нести небезпеку у можливості виникнення зворотного удару, тому, щоб уникнути цього, важливо займати стійке положення при роботі, не пиляти вище рівня плечей та уникати торкання твердої деревини носом робочої частини.

Отже, під час ремонту та будівельних робіт не забувайте про правила безпеки і використовуйте засоби індивідуального захисту. Прості правила убезпечать від травмувань і виникнення нещасних випадків під час роботи.

Telegram Channel