Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Петро Порошенко привітав жителів Сімферополя із Днем міста

Крим - це Україна!

Фото eurosolidarity.org

Петро Порошенко привітав жителів Сімферополя із Днем міста

П’ятий Президент України заявив, що його політична сила не дозволить владі забути про кримчан

П’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко на своїй сторінці у мережі Facebook привітав жителів окупованого Росією Сімферополя із Днем міста. Порошенко наголосив, що у Криму і в Сімферополі живуть справжні патріоти, які продовжують боротьбу за звільнення півострова від окупантів. І попри те, що питання Криму зникло з порядку денного нинішньої влади, забувати про кримчан ми не дозволимо – наголошує лідер «Європейської Солідарності», інформує eurosolidarity.org.

Сьогодні, точно знаю, багато людей думками в Сімферополі. Так склалася історія, що останні 236 років цей день вважають днем народження міста. Ясна річ, справжня історія набагато глибша.

До 1784 року, до вторгнення Російської імперії місто носило прекрасне кримськотатарське ім’я Акмесджіт. Тоді, як і зараз, російські загарбники хотіли стерти з пам‘яті людей славну історію Білої Мечеті. Але я точно знаю – їм це зробити не вдасться!

Перше античне скіфське поселення на території сучасного Сімферополя виникло ще у ІІІ столітті до н. е. Тож як би того не прагнула царська, радянська, а нині і російська пропаганда, Сімферополь, це більше ніж 236. До 1784 року, до вторгнення Російської імперії місто носило прекрасне кримськотатарське ім’я Акмесджіт. Тоді, як і зараз, російські загарбники хотіли стерти з пам‘яті людей славну історію Білої Мечеті. Але я точно знаю – їм це зробити не вдасться!

На цьому архівному відео один день із історії – 26 лютого 2014 року, коли Сімферополь рішуче виступив проти сепаратистських рішень Верховної Ради Криму. Понад 10 тисяч кримських татар і кримчан інших національностей тоді прийшли під будівлю кримського парламенту. Вони заявили, що Крим – це Україна, та не дали Москві показати бажану для них картинку совкової одностайності, ніби Крим добровільно попросився до Росії. Ні, не просився.

28 лютого я прилетів до Сімферополя, щоб зупинити руйнівні процеси, які почалися зі спроби оголошення незаконного референдуму. Я хотів переконати депутатів у Сімферополі, вберегти від фатальних рішень. Верховна Рада Криму уже не працювала. Вона була оточена так званими «зеленими чоловічками» – військовими РФ і ланцюгом осіб в камуфляжі, які називали себе кримською самообороною. Вони координувались офіцерами спецслужб РФ. Я бачив їх на власні очі. Згадуючи цей день, я пишаюся поведінкою кримчан, які в умовах російського вторгнення підходили і чітко висловлювали мені свою підтримку.

Уже понад 6 років Сімферополь, наш славний Акмесджіт, знаходиться під російською окупацією. Попри утиски агресора у місті продовжують жити справжні патріоти, які люблять і борються за Україну і чекають повернення Криму до Батьківщини.

Незважаючи на те, що питання звільнення Криму зникло з порядку денного нинішньої влади, ми не дамо забути про кримчан. Ми вас любимо, ми про вас пам’ятаємо, ми боремося за об’єднання нашої великої української родини. З Днем міста, дорогі сімферопольці!

Telegram Channel