Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Коронавірусний антирекорд: за добу заразилося понад 100 волинян

«Ковідна» карта України на 10 червня.

Фото covid19.rnbo.gov.ua.

Коронавірусний антирекорд: за добу заразилося понад 100 волинян

Учора наша область зайняла сумну першість в Україні за кількістю нових випадків інфікування. Невтішною була і статистика по країні: додалося 525 хворих, 23 померло, троє з них – на Волині. Це найвищий показник смертності за добу з початку спостереження

Що не день – нові спалахи COVID-19

На ранок 10 червня в нашій області найбільше свіжовиявлених інфікованих було зареєстровано у Володимир-Волинському районі – 43, Ковелі – 20, Ковельському районі – 7, на Камінь-Каширщині – 15, у Луцьку – 6, у Луцькому районі – 4. На Турійщині зафіксували 2 нові випадки, по одному – в Ківерцівському, Любомльському, Ратнівському, Старовижівському районах. Одужало 12 осіб.

Трьох хворих не вдалося врятувати. Зокрема, померла 67-річна мешканка Луцького району, госпіталізована в обласну інфекційну лікарню з діагнозом пневмонія. Не здолали недугу 30-літній ковельчанин, який, окрім коронавірусної інфекції, мав діабет і захворювання нирок, та
65-річний мешканець села Череваха Маневицького району, що до того ж страждав від ішемічної хвороби серця.

Загалом станом на вчорашній ранок в області зафіксували 1214 випадків COVID-19, які підтверджено лабораторно методом ПЛР. Одужало 311 наших краян, 37 волинян померло.

Відомо, що за попередню добу проведено з допомогою спеціалістів із сусідніх областей рекордну кількість досліджень методом ПЛР – 676, у той час як раніше зазвичай на Волині обстежували до двохсот осіб. Однак, тільки в цьому вбачати причину стрімкого погіршення показників було б не правильно. У Рівненській області, наприклад, постійно тестували утричі більше, ніж у нас, але ситуація там стабільна: станом на 10 червня зареєстрували 36 нових випадків COVID-19.

Реально погіршила ситуацію безвідповідальність тих волинян, які послаблення карантинних обмежень сприйняли з надмірним ентузіазмом.

До речі, заступниця міністра охорони здоров'я Ірина Микичак, яка цими днями відвідала рівненські лікувальні заклади і лабораторії, сусідів похвалила:

– Що важливо робити? Проводити максимально велику кількість ПЛР-досліджень, виявляти усіх контактних осіб та працювати на випередження. Рівненщина діє за таким алгоритмом...

Схожу стратегію, спрямовану на збільшення кількості тестувань, обрали і в нашій області. Але, на жаль, реально погіршила ситуацію безвідповідальність тих волинян, які послаблення карантинних обмежень сприйняли з надмірним ентузіазмом. На кожному кроці бачимо, як люди нехтують вимогами безпеки, легковажать власним здоров'ям і піддають загрозі життя інших. В області серед інфікованих – 84 дитини та 236 медичних працівників.

Зокрема, як розповіла під час брифінгу заступниця голови Волинської ОДА Тетяна Щербак, найбільший за попередні дні спалах виник у Ківерцівському районному центрі первинної медико-санітарної допомоги. Там зареєстровано понад 10 інфікованих, серед них 1 лікар, 4 медичні сестри та 5 працівників адміністрації.

Досі активне вогнище COVID-19 у Ковельському територіальному медичному об'єднанні. У цьому колективі станом на 9 червня було 36 випадків зараження коронавірусною інфекцією. На вчорашній день виявили 20 нових хворих у Ковелі, зокрема і чотирьох медиків.

Найскладніша ситуація на Володимир-Волинській птахофабриці, де тільки за минулу добу від COVID-19 потерпіло 34 працівники. Також Тетяна Щербак розповіла про спалах недуги у селі Річиця Забродівської ОТГ, де підтвердили 7 випадків коронавірусної інфекції. Серед потерпілих – двоє дітей та вагітна жінка.

Трьох недужих виявили у Любешівській районній адміністрації. 19 контактних з ними осіб відправили на самоізоляцію. В обласному центрі цими днями 6 випадків COVID-19 було зафіксовано у ПрАТ «Луцьк Фудз», 4 – у ТОВ «Стелла пак».

Чи не доведеться нам знову ходити пішки?

З 10 червня на Волині не передбачено послаблень карантинних обмежень. «Це означає, що ми не відкриваємо санаторії, ресторани, не проводимо спортивні та релігійні заходи, не дозволяємо відвідування закладів дошкільної освіти, фізичної культури, проведення занять у групах понад 10 осіб. Скасовується перевезення пасажирів залізничним транспортом. Діяльність закладів харчування, зокрема розміщення відвідувачів у приміщеннях, – теж під забороною. Буде працювати громадський транспорт та магазини, але із суворим дотриманням протиепідемічних вимог. Окрім того, на в’їздах та виїздах із села Річиця Ратнівського району, міста Ківерці та селища Олика Ківерцівського району діятимуть карантинні пости», – повідомили у Волинській облдержадміністрації.

Трохи заспокоїв жителів Луцька, які хвилюються, чи не доведеться їм знову ходити пішки, радник міського голови Ігор Поліщук. На своїй сторінці у фейсбуці він повідомив, що ситуація в обласному центрі не є критичною, а тому припиняти роботу транспорту та дитячих садочків поки що не планується, не йдеться і про посилення карантину в Луцьку. Однак міська влада ініціює припинення транспортного сполучення з районами та населеними пунктами, де погіршилася ситуація з поширенням коронавірусної інфекції.

Напередодні ж виконувач обов'язків міського голови Луцька Григорій Пустовіт застеріг: «Ми щодня аналізуємо показники захворюваності, якщо вони погіршуватимуться – повернемося до цього питання та приймемо відповідні рішення».

До речі, вчора МОЗ оприлюднив дані про те, що на Волині індекс інцидентності (рівень захворюваності на 100 тисяч осіб за останні 7 днів) удвічі перевищує встановлений норматив, у нас він сягнув 24,73 замість передбачених 12.

Telegram Channel