Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
На нараді у Камінь-Каширському районі вирішили посилити роз'яснення щодо реформи місцевого самоврядування

Розглядаючи дану тематику, найчастіше послуговуються саме досвідом Польщі.

Фото Камінь-Каширської РДА.

На нараді у Камінь-Каширському районі вирішили посилити роз'яснення щодо реформи місцевого самоврядування

Серед озвучених тем: концепція та законодавчі особливості реформи органів місцевого самоврядування, вивчення польського досвіду щодо її практичної реалізації, механізм і умови формування спроможних територіальних громад, планування фінансових можливостей

У підсумку всі були одностайні у думці, що прийшов час систематизовувати напрацьовані механізми, посилити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення для того, щоб не спотворити цілі, які становить реформа місцевого самоврядування. Про це інформує доктор політичних наук, професор кафедри політології та державного управління СНУ імені Лесі Українки Валентин Малиновський на фейсбук-сторінці з посиланням на пресслужбу РДА.

«На часі – децентралізація влади та реформування місцевого самоврядування. У Камінь-Каширському районі розглянули особливості створення нових громад. Відтак, в актовій залі райдержадміністрації зібралися представники влади, громадські активісти, експерти.
Обговорення проходило у формі конструктивного діалогу.

У підсумку всі були одностайні у думці, що прийшов час систематизовувати напрацьовані механізми.

За словами професора Валентина Малиновського, розглядаючи дану тематику, найчастіше послуговуються саме досвідом Польщі, де проведена реформа місцевого самоврядування вважається однією з найбільш успішних. Адже у її результаті утворилася нова система управління, побудована на децентралізації влади. Триступеневе територіальне самоврядування тут не має ієрархічної структури: гміна як базова одиниця, повіт (на українських теренах – район) і воєводство (область) – незалежні одне від одного і разом підпорядковуються нагляду з боку держави у визначених законом рамках. Фінансово самодостатнє місцеве самоврядування змогло перебрати на себе більшість функцій із забезпечення життєдіяльності громад.

Telegram Channel