Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
На аукціон виставили золотий листок вартістю 1,65 мільйона доларів

У 1958 році Клейн виставив один зразок у галереї «Іріс Клерт» у Парижі, інший розміщений у постійній колекції музею «Kunstmuseen Krefeld».

Фото Sotheby’s.

На аукціон виставили золотий листок вартістю 1,65 мільйона доларів

Робота виконана у техніці спалювання

Леві Горві – останній серед нової групи дилерів, що приєднався до галереї «Sotheby's Gallery Network» – нової ініціативи, яку аукціонний дім «Сотбі» розпочав після карантину у партнерстві з провідними галереями для виведення нових товарів на ринок, повідомляє artmarketmonitor.com.

Серед пропозицій є робота французького художника Іва Клейна, якого представляє Леві Горві. Пропонована робота «Без назви» створена у 1959 році і являє собою невеликий золотий листок розміром 8,5 на 6,8 дюйма (21 на 17 см), виконаний художником за допомогою технології спалювання. Його вартість становить 1,65 мільйона доларів.

У 1958 році Клейн виставив один зразок у галереї «Іріс Клерт» у Парижі, інший розміщений у постійній колекції музею «Kunstmuseen Krefeld» в німецькому місті Крефельд. Цю роботу художник подарував родині попереднього продавця в 1961 році. Востаннє вона була помічена на ринку в 2017 році під час продажу на «Sotheby», де її продали за 1,1 мільйона доларів.

Пропонована робота «Без назви» створена у 1959 році і являє собою невеликий золотий листок.

Широковідомий монохромами, Клейн був членом групи «Нові реалісти», створеної в Парижі в 1960 році. У 1959 році художник влаштував в галереї «Іріс Клерт» виставку «Порожнина». Він поставив золото в центрі розробленої ним транзакційної схеми, щоб продати ці твори паризьким колекціонерам-авангардам.

Покупець повинен був негайно спалити цю квитанцію разом із самим Івом Клейном, який одночасно пустив золотий листок у Сену.  

Під час ритуалу, який він назвав «Зоною нематеріальної зображувальної чутливості», покупець цієї нематеріальної художньої роботи заплатив кілограм золота, за що отримав власноручну розписку. Покупець повинен був негайно спалити цю квитанцію разом із самим Івом Клейном, який одночасно пустив золотий листок у Сену. Монозолоті вироби були продуктом цього ритуалу і прикладом для просування концепції загальної порожнечі.

Сумнівна практика Клейна ввійшла до повоєнного європейського авангарду, не зважаючи на коротку кар'єру художника, яка закінчилася через його ранню смерть у віці 34 років.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel