Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
У Ковеля хочуть забрати повноваження і права міста?

25 червня відбудеться сесія міської ради.

Фото: з фейсбук-сторінки Віри Федосюк.

У Ковеля хочуть забрати повноваження і права міста?

12 червня 2020 року Уряд підтримав проект постанови Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів». Разом з тим, оголосивши вибори до районних рад разом з виборами до інших органів місцевого самоврядування, зокрема проект постанови №3582 «Про призначення чергових виборів депутатів обласних, районних, міських, районних в містах, сільських, селищних, міських голів, старост села, селища у 2020 році»

Результатом таких рішень може бути законсервована стара модель конституційного дизайну територіальної організації влади, але при цьому вже на новій адміністративно-територіальній основі, за якої від моменту ухвалення відповідних рішень та проведення виборів абсолютно всі громади будуть під районними радами та РДА. Про це інформувала секрерат Ковельської міської ради Віра Федосюк.

У документі, зокрема, йдеться, про неприпустимість ситуації, при якій представники місцевого самоврядування, експерти домовляються щодо змісту конституційної реформи в частині децентралізації, а в нормативних документах такі домовленості не враховуються.

«З метою не допущення централізації влади шляхом недоведення до логічного завершення процесу децентралізації та уникнення ризику, що головними, після голів ОДА, в територіальних громадах будуть не мери, як то мало би бути, а – голови мегавеликих РДА, яких затверджуватиме Президент України, підготувала і виношу на чергове засідання сесії Ковельської міської ради проект рішення «Про звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, депутатів Верховної Ради України: Палиці І.П., Констанкевич І.М., Гузя І.В., Івахіва С.П., Рубльова В.В., Стернійчука В.О. щодо логічного завершення реформи децентралізації», - зазначила чиновниця.

У документі, зокрема, йдеться, про неприпустимість ситуації, при якій представники місцевого самоврядування, експерти домовляються щодо змісту конституційної реформи в частині децентралізації, а в нормативних документах такі домовленості не враховуються. Раніше лідерами місцевого самоврядування  вдалось домовитись, що за результатами реформи має бути лише два рівня місцевого самоврядування - базовий (місцева рада) та регіональний (обласна рада), а зміни в адміністративно - територіальному устрої  базового рівня потребують згоди відповідних рад.

Депутати закликають відхилити проекти законодавчих актів і повернутися до консультацій щодо завершення формування спільного консенсусного бачення фіналізації децентралізації всіма зацікавленими сторонами, оперативно закінчити їх та оголосити кінцевий план завершення децентралізації, внісши відповідні законопроекти на розгляд Верховної Ради України, розкривши тим самим комплексне бачення місця та ролі районного рівня в реформуванні, а потім привести запропоновані проекти постанов у відповідність до вище перерахованих документів.

Звернення розглянуть на засіданні 68 сесії Ковельської міської ради 25.06.2020 року.

Джерело: Віра Федосюк, Ковельська міська рада.
Telegram Channel