Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Джон Болтон розповів, як Порошенко хотів ще більше американської зброї - мемуари

Колишній радник Трампа вважає, що Росія наважилась на військову агресію, бо Україна у 2008 році не отримала перспективу членства у НАТО.

Фото ЗІК.

Джон Болтон розповів, як Порошенко хотів ще більше американської зброї - мемуари

У мемуарах «Кімната, де це сталося: мемуари Білого дому» колишній радник президента США з національної безпеки Джон Болтон розповідає, що Петро Порошенко хотів купити якомога більше американської зброї для ЗСУ. І про те, що під час параду на День незалежності українці найбільш бурхливо вітали заяву президента Порошенка про перспективу створення автокефальної української православної церкви, незалежної від Москви

Болтон згадує, що прилетів до України і взяв участь у параді до Дня Незалежності у 2018 році.

«Моя перша велика зустріч з самою Україною в Адміністрації Трампа відбулася в 2018 році, коли я прилетів до Києва, щоб відзначити 24 серпня річницю проголошення незалежності України від Радянського Союзу у 1991. Джим Маттіс (міністр оборони) відвідував таку церемонію в 2017 році, відчуваючи, як і я, наскільки важливо демонструвати рішучість США на підтримку подальшої незалежності та життєздатності України. Зважаючи на односторонню анексію Криму, а також очевидну допомогу Росії та контроль над «опозиційними» силами на сході України, ця стурбованість була далеко не гіпотетичною», - пише Болтон.

 

 «Я стояв на платформі разом з президентом Петром Порошенком та вісьмома чи десятьма членами його уряду… Незважаючи на те, що парад нагадував першотравневу урочистість на Красній площі Москви під час Холодної Війни, політично він був зовсім іншим. Виступ Порошенка був надзвичайно антимосковським, і найгучніші оплески йому пролунали, коли він пообіцяв створити автокефальний (незалежний від Москви) Український православний церковний патріархат», - згадує Джон Болтон.

Виступ Порошенка був надзвичайно антимосковським, і найгучніші оплески йому пролунали, коли він пообіцяв створити автокефальний (незалежний від Москви) Український православний церковний патріархат.

«Під час параду Порошенко кілька разів дякував мені за надане США обладнання і зброю, яку було видно прямо на параді, та за підрозділ Національної гвардії штату Теннессі, який крокував з іншими вояками НАТО, дислокованими в Україні для підготовки місцевих вояків», - зазначає Болтон.

Він також згадує, що Порошенко під час урочистого прийому говорив про бажання придбати ще більше зброї у США для української армії. «Ми обговорили політику безпеки України, особливо стосовно Московії та різних загроз, які вона несе не лише у військовому плані, а також зусилля Москви зірвати вибори в Україні у 2019 році», - згадує Болтон.

«Під час параду Порошенко кілька разів дякував мені за надане США обладнання і зброю, яку було видно прямо на параді, та за підрозділ Національної гвардії штату Теннессі, який крокував з іншими вояками НАТО, дислокованими в Україні для підготовки місцевих вояків».

Колишній радник Трампа також пише про те, що Росія наважилась на військову агресію, бо Україна у 2008 році не отримала перспективу членства у НАТО.

«Україна перебуває під інтенсивним московським політичним та економічним тиском. У 2014 році Москва організувала нелегітимну анексію Криму після військового втручання, це перша після 1945 року зміна європейських кордонів за допомогою військової сили. Московські війська залишилися дислокованими по всій території Донбасу на сході України, підтримуючи і фактично керуючи там сепаратистськими силами. Цей важливий московсько-американський диспут доводить, що через відмову вчасно прийняти України до НАТО ця велика, критично важлива країна залишилася вразливою до зусиль Путіна відновити московську гегемонію на теренах колишнього Радянського Союзу. На саміті НАТО в Бухаресті у квітні 2008 року Адміністрація Буша намагалася запросити Грузію й Україну до членства в НАТО, але проти цього виступили європейці, особливо Німеччина та Франція. Трагічні наслідки стали очевидними вже в серпні, коли московські війська вторглися у Грузію, фактично залишивши дві провінції під контролем Москви, і такими вони залишаються донині. Страждання України почалися пізніше, але схема була такою ж», - пише Болтон.

Telegram Channel