Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
Нова марка із закарпатським листоношею номінована на кращу в Європі

Федір Фекета (1789 – 1838) працював листоношею на місцевій ливарні та щодня протягом 30 років пішки доставляв кореспонденцію в будь-яку пору року за будь-якої погоди.

Фото: Прес-служба АТ "Укрпошта".

Нова марка із закарпатським листоношею номінована на кращу в Європі

Укрпошта ввела в обіг марку “Листоноша Федір Фекета”, що номінована у конкурсі PostEurop на найкращу марку Європи—2020 за темою «Давні поштові маршрути». Легендарний листоноша із села Тур’ї Ремети на Закарпатті, якому встановлено пам'ятник у м. Перечин, долав щодня до 60 кілометрів, доставляючи листи

«Укрпошта відкриває широкому загалу маловідомих постатей України. Одна із них — листоноша Федір Фекета, який є справжньою легендою та місцевим героєм, бо долати 60 км кожного дня — це дійсно відвага. Професія листоноші, особливо в сільській місцевості — це і відповідальність, і нелегка праця. Бо у віддалених селах, де, крім Укрпошти, не працюють інші установи, для більшості людей листоноша – це і соціальний працівник, і психолог. Зараз ми робимо все можливе, аби такі подвиги, як довгі маршрути, були лише історією, а робота листонош стала легшою та комфортнішою, і відстані до адресатів вони долали на гарних сучасних авто», - сказав генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Федір Фекета (1789 – 1838) працював листоношею на місцевій ливарні та щодня протягом 30 років пішки доставляв кореспонденцію в будь-яку пору року за будь-якої погоди.

Федір Фекета (1789 – 1838) працював листоношею на місцевій ливарні та щодня протягом 30 років пішки доставляв кореспонденцію в будь-яку пору року за будь-якої погоди. Кілька разів на тиждень він долав 25 км з Тур’їх Ремет до Ужгорода, отримував там пошту і повертався до рідного села. Його шлях пролягав гірськими стежками, де доводилося перебиратися через гірські річки. Фекету шанували односельці й за відмінну роботу називали «послом». Спецпогашення відбулось у Главпоштампі у Києві 25 чеврня 2020 року.

Цього разу спеціальними гостями погашення були листоноші Укрпошти, які працюють у компанії багато років. Поштову марку «Листоноша Федір Фекета» виготовлено тиражем 100 000 примірників, номінальна вартість поштової марки – Z (відповідає еквіваленту 1 дол. США). Зображення на марці виконала художниця Ірина Медведовська. До поштової марки випущено конверт «Перший день», блок та виготовлено спеціальний поштовий штемпель. Віддати свій голос на підтримку поштової марки «Листоноша Федір Фекета» у конкурсі PostEurop на найкращу марку Європи-2020 можна за посиланням posteurop.org/europa2020.

Telegram Channel