Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
В Україні набула чинності кримінальна відповідальність за водіння в нетверезому стані

Фото news.dtkt.ua.

В Україні набула чинності кримінальна відповідальність за водіння в нетверезому стані

Також суттєво зросли штрафи

В Україні з 1 липня набули чинності зміни до законодавства, які передбачають кримінальну відповідальність за водіння в стані сп'яніння. Раніше це вважалося адміністративним правопорушенням, пише LB.ua.

Законопроєкт № 2617–VIII був прийнятий парламентом минулого скликання восени 2018 і мав набути чинності з 1 січня 2020 року, але парламент відклав це на пів року, пише «НВ».

Документ включає в Кримінальний кодекс ст. 286–1, згідно з якою керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного, іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, карається штрафом від 1 000 до 2 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 000 – 34 000 гривень) з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до 3 років.

Кримінальна відповідальність наступатиме й у випадку допуску за кермо п'яного водія, відмови водієм пройти медогляд на ступінь сп'яніння, вживання алкоголю водієм після ДТП, зупинки поліцією й до медогляду.

Таке ж повторне правопорушення призведе до штрафу 51 000 гривень із позбавленням права керування транспортними засобами на строк від 2 до 3 років.

Крім цього, кримінальна відповідальність наступатиме й у випадку допуску за кермо п'яного водія, відмови водієм пройти медогляд на ступінь сп'яніння, вживання алкоголю водієм після ДТП, зупинки поліцією й до медогляду – щоби виключити випадки, коли водії таким чином намагалися уникнути відповідальності. Усі ці порушення тепер вважаються кримінальним проступком.

Нагадаємо, що в листопаді 2018 року Верховна Рада ввела кримінальну відповідальність за керування транспортним засобом у стані сп'яніння, посилила відповідальність і збільшила штрафи.

Telegram Channel