Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
«Свою інтелектуальну власність продати не можемо», – професор волинського вишу

Найбільшим досягненням Володимир Федорович вважає своїх учнів.

Фото пресслужби ЛНТУ.

«Свою інтелектуальну власність продати не можемо», – професор волинського вишу

Завідувач кафедри ЛНТУ Володимир Дідух нещодавно отримав почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України». Що для нього нагорода, що вважає своїм найбільшим досягненням – в ексклюзивному коментарі газеті «Волинь»

Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри Луцького національного технічного університету Володимир Дідух поділився думками з приводу визнання державою його заслуг.

Нагадаємо, з нагоди Дня Конституції Володимиру Дідуху присвоєно звання «Заслужений діяч науки і техніки України».

«Для мене це приємна новина, – каже професор. – Адже то єдина нагорода, яка додає кілька сотень гривень до майбутньої пенсії. Ми ж, науковці, люди небагаті. Свою інтелектуальну власність продати, як в цивілізованих європейських країнах, не можемо. Принаймні я, маючи більш як сто патентів на винаходи, не зумів зробити цього».

«То єдина нагорода, яка додає кілька сотень гривень до майбутньої пенсії. Ми ж, науковці, люди небагаті».

Механізм продажу інтелектуальної власності в Україні відсутній, зазначає Володимир Дідух. Тож ті гривні зайвими не будуть.

Найбільшим досягненням Володимир Федорович вважає своїх учнів. 

«Під моїм керівництвом захистилося 16 кандитатів технічних наук і 2 доктори. Хоча реалізувати усі свої задуми не вдалося. Незважаючи на потуги, які робив. Сподіваюся, що це зроблять мої учні, молоді науковці», – говорить науковець.

Справа життя Володимира Дідуха – відновлення родючості ґрунтів через відродження льонарства на Волині. Він намагався донести до влади, що льон потрібний, що це не бізнесова, а соціальна культура, яка могла б дати багато робочих місць.

«Один із моїх вчителів колись казав: «Шукай собі подібних, які реалізують твої ідеї». Сподіваюся, що мої учні або вже їхні учні продовжать мою справу, переконають владу в необхідності відродження льонарства на Волині, відновлення родючості ґрунтів», – каже професор.

Він наголошує: «Я проти того, щоб на Волинському Поліссі розширювали посіви зернових, соняшнику. Але сільськогосподарські підприємства сіють їх, вносять добрива, збирають врожаї, не думаючи про ґрунти. Вони виснажуються. Стають  менш родючими. Людина – частина природи і не повинна їй шкодити. Але в погоні за грошима ми часто про це забуваємо».

Основна проблема, яка хвилює сьогодні Володимира Дідуха як завідувача кафедри –  втримати спеціальність «агроінженерія».

«Вона необхідна сільському господарству, бо поєднує агрономію та інженерію. Готуємо не тільки інженерів, а й фахівців ґрунтознавства.  Тож сподіваюся переконати ректора у доцільності збереження її», – підсумовує викладач.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel