Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
«Колись звітували про рекордні намолоти, а тепер – про коронавірус...» Волиняни, не слухайте таких «експертів» із народу!

Учені доводять, що дрібні краплі рідини, що виділяються, коли заражені чхають або кашляють, можуть залишати віруси в повітрі на довше, ніж думали попередньо.

Фото pinterest.com.

«Колись звітували про рекордні намолоти, а тепер – про коронавірус...» Волиняни, не слухайте таких «експертів» із народу!

У приміському автобусі в більшості пасажирів пов’язки на підборіддях. З усього видно, що ці марлеві вироби далеко не «першої свіжості». Люди нарікають на спеку, зливи, владу і на «коронавірусну змову», мета якої «виморити людей карантинами»

У масці дихати важко, але легше, ніж під апаратом ШВЛ

«І нащо ті пов’язки? Дурять нас, а ми мусимо терпіти!» – одна з найактуальніших сьогодні тем. А тим часом понад дві сотні науковців із 32 країн підготували відкритий лист до Всесвітньої організації охорони здоров’я, у якому стверджують, що ризик поширення коронавірусу повітрям значно вищий, ніж вважали раніше. Вони рекомендують змінювати у багатьох установах (наприклад, пансіонатах для старих людей, школах) системи вентиляції, встановлювати потужніші фільтри, а для медиків розробити маски з посиленим захистом.

Учені доводять, що дрібні краплі рідини, що виділяються, коли заражені чхають або кашляють, можуть залишати віруси в повітрі на довше, ніж думали попередньо. Тому вимагають від ВООЗ переглянути деякі свої рекомендації і передбачити жорсткіші вимоги щодо протидії поширенню COVID-19.

Почули б ці науковці оцінку «експертів» із народу! Повідомлення про ріст захворюваності люди сприймають скептично. Кажуть: «У радянські часи звітували про «рекордні намолоти», а тепер — про коронавірус».

Та все ж статистичні дані обговорюють. Всі очікують зменшення добового приросту хворих. Станом на ранок 6 липня в Україні зареєстрували 49 043 випадки COVID-19, з них нових – 543. Найбільше за попередню добу додалося інфікованих у Львівській – 104, Рівненській – 82, Закарпатській області – 54 та у Києві – 59.

На Волині було зареєстровано 47 свіжовиявлених хворих, з них 4 дітей та 7 медичних працівників. Нові випадки зафіксовано: Луцьк – 19, Ківерцівський район – 11, Луцький – 4, Любешівський – 3, Локачинський та Маневицький райони – по 2, в інших – по одному. На жаль, в Камінь-Каширському районі коронавірусна хвороба призвела до смерті людини.

vivtorok.indd

 Загалом станом на 6 липня в області зареєстровано 2752 випадки COVID-19, які підтверджено лабораторно методом ПЛР, з них  171 у дітей та 417 у медичних працівників. Одужало 847 осіб,   69 випадків хвороби завершились летально.

 Загалом станом на 6 липня в області зареєстровано 2752 випадки COVID-19, які підтверджено лабораторно методом ПЛР, з них  171 у дітей та 417 у медичних працівників. Одужало 847 осіб,   69 випадків хвороби завершились летально.

Як повідомила головний санітарний лікар Наталія Янко, в області методом ПЛР на виявлення вірусу COVID-19 обстежено вірусологічною лабораторією  15775 осіб, в тому числі за останню добу — 180. На вчорашній день були протестовані усі зразки біоматеріалу, котрі надійшли із закладів охорони здоров’я області.

«Про подолання COVID-19 – без ілюзій»

Учора під час брифінгу заступниця голови Волинської ОДА Тетяна Щербак розповіла, що ситуація з поширенням коронавірусу в області поліпшується. Нині лише один показник не дає змогу перейти до наступного етапу пом’якшення карантинних заходів. Це коефіцієнт виявлення інфікованих, який упродовж трьох днів на Волині становив 23,4; 21,8 та 22,5 при рекомендованій нормі не більш ніж 11.

– Щоденно реєстрували 92, 42 і 47 нових випадків коронавірусу на Волині. Показник завантаженості ліжок знижується, зараз він становить 29,2 при рекомендованому не більш ніж 50. Динаміка поширення так само зменшується. Показник кількості тестувань становить 74 на 100 тисяч населення при рекомендованому 24. Ми почали одужувати, це нас радує, – сказала заступниця голови Волинської ОДА.

Найтривожніші показники захворюваності у Камінь-Каширському, Шацькому, Ківерцівському, Ратнівському районах. До речі, на Ратнівщині 4 липня помер 70–річний чоловік, у якого діагностували COVID-19. Він лікувався у районній лікарні від пневмонії. Страждав від супутніх серцево-судинних та онкологічних захворювань.

Пом’якшення карантину очікують всі. Але не забуваймо, що в цьому питанні й від кожного з нас чимало залежить.

На жаль, говорити про стабілізацію ситуації ще зарано: після тимчасового затишшя можливі нові масові спалахи. Ось і у ВООЗ в п’ятницю знову закликали країни відмовитися від ілюзій про перемогу над коронавірусом і продовжувати вживати заходів для стримування поширення COVID-19. «Людям потрібно прокинутися. Цифри не брешуть», – сказав директор програми ВООЗ з надзвичайних ситуацій Майкл Раян, оцінюючи наслідки зняття карантинних обмежень у багатьох державах.

Не поділяють спеціалісти й поширену в народі думку про те, що для вироблення колективного імунітету проти COVID-19 всі повинні перехворіти. Мовляв, у 80 відсотків населення недуга проходить легко, ну а решті — як пощастить. Заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко назвав це середньовічним підходом, за яким виживають сильніші, а слабші гинуть від епідемії.

За словами чиновника, про колективний імунітет можна буде говорити тоді, коли з’явиться вакцина, а 90 % населення пройдуть тести на COVID-19. «На появу вакцини можна точно розраховувати вже навесні – розробками займається 141 організація по всьому світу. А от до осені розробники навряд чи встигнуть», – зауважив Віктор Ляшко.

Реклама Google

Доброю новиною стало те, що у Херсонській області планують відкрити один дитячий табір, який працюватиме у тестовому режимі. Як відомо, ці заклади в Україні не діють до 31 липня.

– Уперше за 40 років, відколи я працюю у профспілках, не чути галасу, сміху в нашому таборі «Світанок», що у селі Дачне Ківерцівського району. Кожного літа до 800 школярів за 3— 4 зміни оздоровлювали. Багато брали дітей із родин учасників бойових дій на Сході України, сиріт, малозабезпечених. Нині профспілкових таборів залишилося всього три в області. Майно розпродують, воно нищиться. А тепер ще й коронавірус став на заваді, — з уболіванням говорила Ольга Сабурова, яка очолює профспілкову організацію працівників державних установ і нещодавно була відзначена орденом.

Пом’якшення карантину очікують всі. Але не забуваймо, що в цьому питанні й від кожного з нас чимало залежить. 

Галина СВІТЛІКОВСЬКА.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel