Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Заступник Авакова збрехав про покарання поліцейських

Раніше Геращенко заявляв, що у 2015 році була не переатестація поліцейських, а судилище.

Фото Вадима ЧУПРИНИ.

Заступник Авакова збрехав про покарання поліцейських

За попередні 5 років жоден правоохоронець не відповів за законом за несправедливе притягнення людей до кримінальної відповідальності

Антон Геращенко, заступник міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, озвучив неправдиве припущення про те, що на рік декілька десятків правоохоронців несуть покарання за незаконне притягнення людей до кримінальної відповідальності. Про це аовідомляє Bihus.Info. Видання отримало офіційну статистику: за попередні 5 років жоден правоохоронець не був притягнутий за відповідною статтею, у 2014-му – лише 4 обвинувальні вироки.

За період з 2014 по 2019 роки включно було лише 4 обвинувальні вироки за ст. 372. При цьому усі – у 2014 році, одразу після Революції Гідності..

Цитата: «Ставлячи свій підпис під підозрою, слідчий несе зокрема кримінальну відповідальність за статтею про переслідування завідомо невинної особи. – І скільки за цією статтею понесли покарання? – Думаю, в рік це кілька десятків людей». (Антон Геращенко в інтерв’ю, опублікованому 25 червня 2020 року).

Цією статистикою заступник Міністра внутрішніх справ Антон Геращенко аргументував нібито обґрунтованість підозр у «Справі Шеремета» щодо Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко та Яни Дугарь. Однак озвучена Геращенком цифра не відповідає дійсності.

У Кримінальному кодексі України справді передбачений такий злочин проти правосуддя. Є стаття, яка передбачає покарання правоохоронців за притягнення до відповідальності завідомо невинної особи – ст. 372. Однак на практиці вона є практично «мертвою» – тобто такою, яка майже ніколи не призводить до обвинувальних вироків.

За точною статистикою редакція Bihus.Info звернулася до Державної судової адміністрації. Там повідомили, що за період з 2014 по 2019 роки включно було лише 4 обвинувальні вироки за ст. 372. При цьому усі – у 2014 році, одразу після Революції Гідності – тобто у той час, коли найбільш активно ініціювали кримінальні провадження за незаконне притягнення учасників Революції. У 2015-2019 роках взагалі не було жодного обвинувального вироку за цією статтею.

Натомість у 2019 році був один виправдувальний вирок за ст. 372 ККУ.

Статистики за 2020-ий рік у Державній судовій адміністрації наразі немає.

Відтак заступник Міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив неправдиве припущення про те, що на рік карають декілька десятків правоохоронців за незаконне притягнення людей до кримінальної відповідальності. Ба більше, ця стаття Кримінального кодексу узагалі не є дієвою в Україні.

Нагадаємо, що сам міністр внутрішніх справ Арсен Аваков також був фігурантом проєкту FactЧек. Він називав неправдиву статистику щодо людей, які повернулися в Україну і зобов’язалися відбути самоізоляцію.

Telegram Channel