Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Чому вперше з часів Януковича Україна почала скорочувати армію?»

«Якщо буде знижуватись боєздатність українських військ – Путін може цим скористатись».

Фото ЄС.

«Чому вперше з часів Януковича Україна почала скорочувати армію?»

Росія нарощує військовий потенціал біля кордонів України, натомість в самій Україні влада скорочує чисельність армії, а дії силовиків підривають обороноздатність держави. На цьому наголосив п’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко в ефірі програми «Свобода слова» на ICTV

«Росія не скорочувала свою військову присутність навколо наших кордонів. Якщо у когось склалося таке враження – це неправда. Росія збільшила і наростила цю присутність. У порівнянні з 14-м роком військова присутність на наших кордонах значно зросла, в тому числі і ударних сил. І перша танкова армія, і дві армії повітряно-космічних сил, і значне збільшення присутності, в тому числі і на окупованих територіях, двох армійських корпусів. І тому нам ніяк не можна знижувати боєздатність і боєготовность наших ЗСУ», – наголосив Порошенко. 

Він зауважив, що скорочення чисельності Збройних сил України у такій ситуації є неприпустимим. 

«Чому ми почали вперше з часів Януковича скорочувати штатну чисельність ЗСУ? Чому вирішили, що можемо скорочувати десантно-штурмові війська, підрозділи морської піхоти, ескадрильї винищувачів? Чому це в рамках державно оборонного замовлення не поставили те, що мали зробити: ракети, які були підготовлені за наших часів. Мова йде про «Вільху», «Вільху-М», про крилаті ракети «Нептун». Ми завершили випробування, але в державному оборонному замовленні коштів на серійне виробництво і поставку військам немає», – зауважує лідер «Європейської Солідарності». 

Мова йде про «Вільху», «Вільху-М», про крилаті ракети «Нептун». Ми завершили випробування, але в державному оборонному замовленні коштів на серійне виробництво і поставку військам немає.

Порошенко звернув увагу на те, що досі у ЗСУ не проведені тендери на закупівлю зимових комплектів форми.

«Не проведено ще жодного тендеру. Ми знаємо, що у нас так нічого і не зроблено з системою харчування, яка була запроваджена нашою командою. І на сьогоднішній день фактично ця позиція зупинена. Зруйнований департамент генерала, кіборга Марченка, тому що комусь в ДБР потрібні були кримінальні справи на замовлення. І все, чим займалася в тому числі група по контролю якості, зупинене», – повідомив Порошенко. 

«Де зараз ці кримінальні справи про бронежилети, якими годували нас багато місяців? У даному випадку діяльність ДБР тоді, до речі, як і діяльність ДБР зараз, коли вони намагалися вилучити з зенітно-ракетних комплексів, ліквідувавши їх боєздатність, надзвичайно важливе обладнання – це антиукраїнська діяльність», – наголосив Порошенко.

«Якщо такі дії будуть продовжуватись, якщо буде знижуватись боєздатність українських Збройних сил, якщо елементи гібридної війни будуть далі розповсюджуватися, в тому числі і шляхом різкого економічного падіння, створення умов через інформаційні вкиди, руйнацію соціальної стабільності – я абсолютно не виключаю, що Путін точно може цим скористатись», – вважає лідер «Європейської Солідарності». 

Де зараз ці кримінальні справи про бронежилети, якими годували нас багато місяців?

«Україні і українцям потрібна сильна, об’єднана потужна країна, яка має потужні Збройні сили, світову коаліцію, яка нас підтримує. Зараз ситуація набагато гірша, ніж це було рік чи два тому», – застерігає п’ятий Президент. 

«Ніколи не було такого, щоб принцип «нічого про Україну без України» порушувався. Україна взагалі зникає з радарів перших тем  світової політики. Це – неприпустимо. Нам на сьогоднішній день потрібні компетентні кроки компетентної і ефективної влади, а не некомпетентна, дилетантська позиція «нових облич», – підсумував Петро Порошенко.

Джерело: ЄС.
Telegram Channel