Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У нас набуває популярності дієтична фіолетова кукурудза

Фіолетова кукурудза містить багато вітамінів та мікроелементів.

Фото agronews.ua.

У нас набуває популярності дієтична фіолетова кукурудза

Фермерське господарство «Мнагор» займаємося селекцією та виробництвом солодкої кукурудзи

Наразі в Україні близько 10 тис. га під нішевою культурою. Про це повідомляє kurkul, пише agronews.ua.

«Ми займаємося селекцією та виробництвом солодкої кукурудзи. Це нішева культура, посіви якої в Україні займають близько 10 тис. га», — розповів селекціонер та фермер Михайло Нагорняк. Він зазначив, що це дієтичний продукт, який дуже корисний дітям.

«У фіолетовій кукурудзі найбільше цінують антоціани, яку мають лікувальну дію. Її застосовують в дієтичному харчуванні, рекомендують при хворобах печінки, шлункового тракту, серцево-судинної системи та лікування діабету другого типу. Крім того, вона містить багато вітамінів та мікроелементів, має «омолоджувальні» властивості, позитивно впливає на стан шкіри й волосся, а також її рекомендують як засіб від безсоння та депресії», — додав Михайло Нагорняк.

У фіолетовій кукурудзі найбільше цінують антоціани, яку мають лікувальну дію. Її застосовують в дієтичному харчуванні, рекомендують при хворобах.

Також у господарства є свій завод із вирощування насіннєвого матеріалу та його доробки.

«В арсеналі підприємства є не тільки ця фіолетова кукурудза, а й, наприклад, перша кукурудза біколор (на качані білі й жовті зерна), біла дієтична кукурудза, яка підходить для годування дітей від 2-х років, що не містить пігментів, а отже, не має ніяких алергенів», — підсумував фермер. Розвивати селекцію фермер зміг завдяки гранту від МХП, отриманого в рамках конкурсу «Село. Кроки до розвитку».

 

«Коли я вирішив брати участь у конкурсі МХП, у мене вже був прототип кукурудзи для посіву, який називався «Вінницький бордо» і призначався для подальшого виведення надсолодкої кукурудзи. Саме з цим сортом я з’явився перед конкурсною комісією, вони в мене повірили і дали фінансування», — розповів селекціонер.

Він додав, що планував купити різноманітні лабораторні продукти,  ізолятори та фотосепаратор для очищення зерна.

«Проте нам був необхідний ремонт даху в приміщенні, де повинно було стояти обладнання, він, на жаль, протік, і ми зрозуміли, що з фотосепаратором можна почекати, до того ж вони дуже дорогі. Тобто на виграні гроші ми відремонтували дах на нашому підприємстві, де саме проводиться селекція», — зазначив фермер.

Telegram Channel