Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
«Спостерігач» дізнався, скільки податків сплатили компанії, в яких Зеленські декларували свої частки

До президентства Володимир і Олена Зеленські були власниками 11 компаній, зареєстрованих в Україні.

Фото Офісу Президента.

«Спостерігач» дізнався, скільки податків сплатили компанії, в яких Зеленські декларували свої частки

За документами – фірми бідні, як церковні миші, вказують розслідувачі

Родина чинного президента за 4 роки надбала активів, нерухомого й рухомого майна на десятки мільйонів гривень. При цьому увесь прибуток компаній, де вони декларували частки – мізерний порівняно з вартістю купленого майна. Про це йдеться в свіжому випуску проєкту журналістських розслідувань «Спостерігач» на «5 каналі».

Родина чинного президента за 4 роки надбала активів, нерухомого й рухомого майна на десятки мільйонів гривень. При цьому увесь прибуток компаній, де вони декларували частки – мізерний порівняно з вартістю купленого майна. 

До президентства Володимир і Олена Зеленські були власниками 11 компаній, зареєстрованих в Україні. Серед них були й дотичні до ресторанного бізнесу. Та основна частина, звісно, пов'язані з концертами, шоу та телебаченням.

Зважаючи на статки подружжя, логічно припустити, що керували вони успішними корпораціями. Але ні. За документами – фірми були бідні, як церковні миші.

За даними сервісу відкритих даних YouControl, у цих компаній дуже мало, або й геть немає працівників. Та й власності в «імперії сміху» теж немає. Ані нерухомості, ні студій – не кажучи вже про землю чи торговельні марки. Є лише дві автівки у найзаможнішого – за даними YouControl – ТОВ «Квартал 95», що був заснований кіпрською «Green Family». Тут є навіть кількадесят робітників.

Аби перевірити цю інформацію, «Спостерігач» звернувся по допомогу до народного депутата Володимира Ар'єва. Він звернувся за відповідною інформацією до Державної фіскальної служби.

«Переважна більшість компаній містять у графі «Сплачений податок на прибуток» за певний рік дуже красномовні нулі», – констатував нардеп.

Оскільки це чутлива бізнес-інформація, журналісти не можуть прямо говорити про конкретні цифри. Тож скористалися порівняннями й метафорами. Так, сума податків, сплачених за 4 роки 11 компаніями, навіть менша, ніж вартість автомобіля Олени Зеленської. А її Mercedes-Benz S 500 4matic коштує 1 830 637 грн. Отже, можна приблизно розрахувати офіційний прибуток фірм. І тоді вийде майже вартість обох автівок подружжя, а це – 6,5 млн. грн.

«Якщо уявити собі, що Зеленські забрали собі весь прибуток із цих компаній, то це означає, що у них грошей могло би вистачити в крайньому випадку на одну кімнату із всього того житла, яке вони задекларували як придбане в період із 2014 по 2018 рік включно», – резюмував Ар'єв.

Але це іще не все. Як повідомляють розслідувачі, одна із кварталівських компаній за 4 роки сплатила податків на суму, що дозволить купити в столичному супермаркеті десь кілограм ягід лохини. А одному із квартальних проєктів – держава ще й якось повернула гроші. Порівняно небагато, кількадесят тисяч гривень.

Отже, навіть без змоги назвати конкретні цифри зрозуміло – заробленого у цих компаніях із 2014 по 2018 роки ніяк не могло вистачити на придбану Зеленськими в цей час нерухомість, вказують журналісти.

«Заробляти від фірм легальним чином зі сплаченими податками на таку кількість нерухомості він фізично не міг. Підкреслюю – суто від фірм. А от можливо в самих фірмах він і отримував якісь там шалені зарплати. Дивіденди показують, що на таку кількість нерухомості у нього коштів не було», – наголосив нардеп.

Після відповіді на звернення Володимир Ар'єв вирішив подати запит про доходи родини Зеленських як фізосіб. І цілком можливо, що там можуть бути нові сюрпризи.

Відео

Telegram Channel