Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Сусідський конфлікт на Волині: чоловікові смердять свині

У цих хлівах утримують свиноматок і поросят.

Фото «Район.Рожище».

Сусідський конфлікт на Волині: чоловікові смердять свині

Житель села Рудня Рожищенського району утримує у двох хлівах чимало свиней. Сусід скаржиться на нього, бо від хлівів йде нестерпний сморід, особливо у літню спеку. А в сусіда – двоє синів, один з яких має інвалідність

Вже не перший рік жителі однієї з вулиць села Рудня Рожищенського району страждають від неприємного запаху, який йде від сусідів. Вони утримують поголів'я свиней, які стали причиною смороду. Про проблему розповідає видання  «Район.Рожище».

 Житель села Рудня Олександр Андрієвський торік разом з іншими сусідами звертався у Руднянську сільську раду з проханням допомогти вирішити проблему, яка особливо загострюється під час літньої спеки.

Реклама Google

Тоді комісія з питань благоустрою та санітарного стану території Руднянської сільської ради на чолі з головою сільської ради Світланою Якимлюк провела обстеження присадибної ділянки Анатолія Віжевського, на якого скаржилися сусіди.

Так, у вересні 2019 року перевірка виявила стійкий їдкий запах відходів життєдіяльності свиней поруч із присадибною ділянкою. Зафіксували два хліви, де розташовувалось 14 загорож, в яких перебувало до 50 свиней (свиноматок та поросят).

«Санітарна захисна зона для утримання такої кількості свиней не дотримана, хліви розташовані на відстані 10-20 метрів від житлових будинків сусідів».

«Санітарна захисна зона для утримання такої кількості свиней не дотримана, хліви розташовані на відстані 10-20 метрів від житлових будинків сусідів», – йдеться у акті комісії від 9 вересня 2019 року.

Власникові господарства дали один місяць для того, аби усунути проблему. Однак через місяць чоловік комісію на подвір'я не пустив, натомість надав документи про те, що утримує лише п'ять свиноматок, та підписи деяких сусідів, які не мають до нього претензій.

Реклама Google

Водночас комісія зауважила, що протягом місяця відведеного часу, чоловік не шукав приміщення за межами села, куди б міг перемістити свиней. Також на той час він не реєстрував документів про відкриття підприємницької діяльності.

Сільська голова Світлана Якимлюк розповіла, що тоді усі результати перевірок надіслали в Держпродспоживслужбу та до Державної екологічної інспекції, однак жодних відповідей від цих установ не надходило.

Власник господарства Анатолій Віжевський розповів виданню, що нині утримує десять свиней і не розуміє, чому сусіди скаржаться на сморід. Чоловік визнає, що неприємний запах може бути, однак не більше, аніж в інших господарствах, наприклад під час чи після викачування каналізації.

Натомість Олександр Андрієвський скаржиться, що через сморід не може перебувати на вулиці свого подвір'я разом із синами, один із яких має інвалідність.

Олександр Андрієвський з дітьми.
Олександр Андрієвський з дітьми.
Господарство Анатолія Віжевського.
Господарство Анатолія Віжевського.
 
 
 
Telegram Channel