Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
На Волині через відсутність ліків померли дві дитини

Очевидно, розраховувати на державу важкохворим не варто.

Фото publicdomainpictures.net

На Волині через відсутність ліків померли дві дитини

Благодійний фонд звинувачує у смерті Міністерство охорони здоров’я, а те перекладає відповідальність на місцеву владу

Міністерство охорони здоров’я звинувачують у смерті двох людей через провал закупівлі ліків, але МОЗ перекладає відповідальність на місцеву владу. Про це пише Катерина Хорощак на «Українській правді».

«У родині на Волині сталася трагедія – померло двоє дітей, які жили з рідкісним захворюванням – торсійна дистонія. Вони не дочекалися операцій із вживлення системи стимуляції головного мозку. Ці системи закуповуються централізовано за кошти держави і Міністерство охорони здоров'я України керує цим процесом.

Докерувалося до такої трагедії, не розпочавши закупівлі на початку року. Скалецькій, Ємцю, Степанову – усім ми кричали про те, що закупівлі ліків це повинен бути пріоритет МОЗу», написала у фейсбуці виконавча директорка благодійної організації «Пацієнти України» Інна Іваненко.

Світлана Шаталова, заступниця міністра охорони здоров'я, стверджує, що у цьому винна місцева влада та лікарні, оскільки невчасно перерозподілили залишки нейростимуляторів. 

Про це вона сказала на брифінгу 13 липня.

«Дитині діагноз встановили ще у лютому, ще до присутності нашої команди в МОЗ.

На залишках були два нейростимулятори, доступні для Волинської обласної лікарні. Питання щодо перерозподілу цих нейростимуляторів вирішуються на регіональному рівні, поставки були здійснені у січні. 

Одразу я зробила запит до Волинського регіонального департаменту, і стало зрозуміло, що питання щодо перерозподілу було підняте досить пізно, вони почали переговори про перерозподіл лише у квітні, в той час, як 30 березня дитина вже померла. 

Тобто питання суттєві до регіональної влади, до регіональних лікарень, вони повинні надати в письмовому вигляді всі підтверджуючі документи, щоб проаналізувати всі ці обставини і зробити системні висновки, можливо, на нормативному рівні» розповіла Шаталова. 

«Вони почали переговори про перерозподіл лише у квітні, в той час, як 30 березня дитина вже померла». 

«Зараз так само як і ті діти, мучиться від судом дорослий пацієнт з торсійною дистонією з Донецької області, перебуваючи на межі життя і смерті. Ще є пацієнт з Донецької області з таким самим діагнозом.

Його можна врятувати, оперативно організувавши закупівлю, бо гроші є! Але для цього необхідно буквально за тиждень провести купу паперів по МОЗу, зібрати погодження, підписи та візи», – пишуть «Пацієнти».

У МОЗ стверджують, що питання з хворим із Донецької області вже вирішене.

«За інформацією Донецького регіонального департаменту, він вже очікує операцію. Ми змогли зробити перерозподіл, щоб своєчасно було проведено оперативне втручення, і пацієнту було імплантовано нейростимулятор», – сказала Шаталова.

Як пишуть «Пацієнти України», поставки закуплених девайсів за гроші 2020 року мали бути в середині літа, але вони не приїхали вчасно через затримку із закупівлями. Залишків цих пристроїв за програмою лікування торсійної дистонії не буває.

Кожен девайс закріплений за конкретною людиною.

У МОЗ також розповіли, що станом на 1 липня 2020 року міністерство забезпечило надходження лікарських засобів та медичних виробів на 25% більше, ніж у березні 2020 року. 

«Наразі з більшості програм централізованих закупівель ми бачимо досить стабільну ситуацію – рівень забезпеченості ліків щодо наявних залишків у регіонах становить близько 75-85% відповідно з різних програм. 

До кінця року ми очікуємо поставки до регіональних лікарень за бюджети 2018-2019 років на суму 4,2 млрд гривень, з яких ліків на 700 млн надійшло наприкінці минулого місяця і планується до розподілу до регіонів»– сказала Шаталова. 

 

Ситуацію із поставками ліків для за напрямами туберкульозу, антиретровірусної терапії та імуносупресії МОЗ ще вирішує.

«ООН разом з МОЗ знайшли вихід із ситуації, і наприкінці цього місяця ми вже отримаємо ті ліки, які саме пропонують наші пацієнти. 

Ще з 2017 року тягнеться питання щодо перехідних залишків  коштів кампанії ЮНІСЕФ із закупівлі антиретровірусної терапії. З року в рік це питання переносилося і відкладалося без видимих на те підстав. 

Ми очікуємо постачання ліків за ці кошти до кінця жовтня. 

До цього періоду залишків ліків, які є на складах у лікарнях, вистачає для задоволення потреб пацієнтів і додатково для забезпечення безперервності лікування Центр громадського здоров’я узгодив можливості закупівлі таких ліків за кошти глобального фонду», - пояснила Шаталова. 

Закупівлю за кошти 2020 року антиретровірусних препаратів здійснюватиме ДП «Медичні закупівлі України».

«Вирішуємо питання постачання ліків від туберкульозу. 

У з’язку з карантинними та протиепідемічними заходами в Індії, фармкомпанії якої є основними постачальниками цього напряму, виникла затримка та перебої у постачанні на кілька місяців. 

Перша частина ліків надійде вже до кінця цього місяця, інші плануються до поставки до середини вересня», – стверджує Шаталова. 

МОЗ також звинувачували у затримці закупівель ліків для 38 закупівельних програм з рідкісних та важких хвороб для людей, які хворіють на рак, серцево-судинні захворювання, туберкульоз, вірусні гепатити, орфанні хвороби, ВІЛ/СНІД та багато інших.

У травні 2020 року у МОЗ ще не було жодного ухваленого документу щодо закупівель за кошти бюджету на поточний рік. Хоча у МОЗ це заперечили.

Telegram Channel