Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Археологи показали, що знайшли на територіії сучасного Дніпра

Кольорові кахлі палацового типу ніколи не зустрічалися в нашій місцевості.

Фото Prostir.Museum.

Археологи показали, що знайшли на територіії сучасного Дніпра

Фахівці розкопали залишки старовинного Катеринослав Кільченського, з якого починалося місто Дніпро

Археологи Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д.І. Яворницького вперше в історії провели розкопки на територіії сучасної Самарівки. Вчені вважають, що саме звідси розпочало свою історію сучасне Дніпро, повідомляється на  порталі Prostir.Museum з посиланням на Дніпропетровську обласну раду.

«Розкопки тривали з 17 червня по 9 липня на територіії забутого міста – Катеринослава Кільченського. Більше двохсот років вважалося, що всі його будівлі були розібрані і від міста не залишилося ніяких артефактів», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що були знайдені залишки міста XVIII століття, його житлові споруди, кахлі, печатки, кістки та інше.

Найбільш цікавими знахідками експедиції спеціалісти називають пічні кахлі кінця XVIII століття.

Максим Кавун, завідуючий відділом ДНІМ ім. Д. Яворницького додає: «За 7 років існування міста були збудовані фортеця та декілька кварталів із житловими та громадськими спорудами. Населення міста в 1781 році становило близько 3-х тисяч осіб. Місто формувалося як поліетнічний центр. Його населяли українці, росіяни, греки та вірмени, які прибули з Кримського півострова. Працювали дві фабрики – шкіряна та свічна, два училища. У 1784 році було обрано нове місце для Катеринослава – високий правий берег Дніпра».

 

 На порталі додають, що найбільш цікавими знахідками експедиції спеціалісти називають пічні кахлі кінця XVIII століття. Знайдені одразу кілька зразків кахлів: зі східними мотивами (Китай, Японія), з рослинним орнаментом. Кольорові кахлі палацового типу ніколи не зустрічалися в нашій місцевості. Вони явно походять з Санкт-Петербурга або інших великих міст.

Катеринослав Кільченський був заснований в 1776 році як місто-фортеця в гирлі ріки Кільчень, при впадінні в річку Самару. Це було типове для свого часу місто-фортеця, військово-адміністративний центр. За однією із версій, саме звідси розпочали свій розвиток міста Дніпро та Новомосковськ.

Telegram Channel