Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
На Волині цьогоріч уперше зареєстрували випадок рідкісної хвороби

Лише половина людей, яких вкусив кліщ, помічає їх на собі. 

Фото ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України».

На Волині цьогоріч уперше зареєстрували випадок рідкісної хвороби

Чоловіка в лісі вкусив кліщ

На Волині зареєстровано перший у цьому році випадок хвороби Лайма. Про це повідомляє Волинський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України.

Перший цьогоріч лабораторно підтверджений випадок захворювання на хворобу Лайма (кліщовий лаймбореліоз) підтверджено в  мешканця Ратнівського району.

Захворювання протікало в середній формі важкості, після десятиденного стаціонарного лікуванн хворого в задовільному стані виписали для продовження лікування в амбулаторних умовах за місцем проживання.

В ході епідеміологічного розслідування встановили, що чоловік 9 червня відмічав факт укусу кліща під час перебування у лісі поблизу с. Гута Ратнівського району, кліща вилучив самовільно вдома. Перші симптоми захворювання – підвищення температури тіла, слабкість, головокружіння – з’явилися 22 червня. Характерна для більшості випадків цього захворювання «кільцевидна еритема» не спостерігалась. Захворювання протікало в середній формі важкості, після десятиденного стаціонарного лікуванн хворого в задовільному стані виписали для продовження лікування в амбулаторних умовах за місцем проживання. У с. Гута кліщовий лаймбореліоз зареєстрований вперше.

За оперативними даними, до лікувально-профілактичних установ області за медичною допомогою з приводу укусів кліщів у липні звернулось понад 80 осіб, з них 32% становлять діти. Майже у 80% укуси відмічалися після перебування на відпочинку в лісових масивах, парках та поблизу водойм,  у 12% – при зборі лісових ягід та у 7% –  на власній присадибній та дачній ділянці. Загалом за весняно-літній період з приводу укусів кліщів за медичною допомогою звернулось близько 500 осіб, з них 30% – діти.  

Варто зауважити, що більшість населення знімає кліщ самостійно, не звертаючись в медичну установу. А згідно із статистикою, лише половина людей, яких вкусив кліщ, помічає їх на собі. Лікарями-епідеміологами та біологами лабораторії особливо небезпечних інфекцій Державної установи «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України» з початку 2020 року лабораторно досліджено 118 кліщів, знятих з людей, у 45 виявлено борелії, що становить 39%.

Довідка. Хвороба Лайма (кліщовий лайм-бореліоз) – це природно-вогнищеве, інфекційне, полісистемне захворювання, яке розвивається після укусу кліща, зараженого бореліями. Зараження також може відбутися при попаданні випорожнень кліща на шкіру з наступним їх втиранням при розчісуванні.

Telegram Channel