Курси НБУ $ 39.64 € 42.30
Волинські ресторатори й перевізники нарікають: «Карантином ситі по горло!»

COVID-19 уже майже пів року тримає в полоні всю планету.

Фото slovoidilo.ua.

Волинські ресторатори й перевізники нарікають: «Карантином ситі по горло!»

Влада ж мусить думати, як не допустити поширення коронавірусної інфекції, не перекриваючи кисню бізнесу

Рівненщина вирвалася з «червоної зони», Волині ще не вдалося

У понеділок говорили про стабілізацію ситуації, про зниження рівня захворюваності на COVID-19 серед волинян. І справді, 14 липня занедужало всього 9 наших краян. Але вже на ранок учорашнього дня в області було зареєстровано 37 інфікованих.

Схожі «коронавірусні гойдалки» спостерігаємо і в Україні загалом. За попередню добу в країні виявлено 836 нових випадків захворювання, а раніше було 600 «з хвостиком». Найбільший приріст інфікованих учора зареєстровано на Львівщині – 171, у Харківській області – 64, Закарпатській – 57 та у місті Київ – 147.

Як правило, статистичні дані «поліпшуються» після вихідних та свят. Зрозуміти це можна: медики не стосилі, та й самі хворі зазвичай терплять до початку робочого тижня. Менше людей обстежують — менше виявляють. Тож, на жаль, хвалитися поки нічим, інфекція має непередбачуваний норов, і лікарі, які безпосередньо працюють із хворими на COVID-19, це підтверджують.

Менше людей обстежують — менше виявляють. Тож, на жаль, хвалитися поки нічим, інфекція має непередбачуваний норов, і лікарі, які безпосередньо працюють із хворими на COVID-19, це підтверджують.

Найбільше нових випадків зараження вчора було зафіксовано у Луцьку – 12, на Горохівщині – 10, у Луцькому районі – 5, Ківерцівському – 4, Володимир-Волинському – 3, Ковельському та Іваничівському районах та у Нововолинську – по 1. Одужало за добу 160 осіб, в тому числі 7 дітей та 12 медичних працівників. Загалом станом на 15 липня на Волині зареєстровано 3117 випадків COVID-19. Із них 74 завершилися летально.

По області методом ПЛР на виявлення коронавірусу всього протестовано 17 626 осіб, в тому числі за попередню добу – 240. До речі, на Рівненщині, яка входить у трійку лідерів за обсягами ПЛР-досліджень, у середньому проводять за день по пів тисячі тестів. За час пандемії рівненчани зафіксували 4813 випадків захворювання на коронавірус. Станом на вечір 14 липня відсоток виявлення інфікованих COVID-19 у них становив 10.6, при допустимій нормі менше 11%. Це означає, що Рівненщина вирвалася з «червоної зони» карантинних обмежень.

На Львівщині налічується 7425 інфікованих. Там за вчорашню добу лабораторні центри провели 1187 ПЛР-тестів, із них 171 виявився позитивним. Повідомили і про смерть 20-річної дівчини з COVID-19 у лікарні Стрия.

З огляду на достатньо високий рівень захворюваності, в МОЗ заявили, що карантин в Україні можуть продовжити й після 31 липня. Йдеться про дотримання соціальної дистанції, інші обмежувальні заходи. Міністр Максим Степанов під час брифінгу повідомив, що відповідний проєкт постанови з корективами Кабмін розглядатиме наступного тижня.

Жити, «як раніше», навряд чи вдасться

«Їсти хочеться, незважаючи на коронавірус!», «Дайте можливість працювати!» – такі написи на плакатах, з якими приходять під стіни облдержадміністрацій представники бізнесу. Люди вимагають зняття карантинних обмежень, які боляче б'ють по кишені, множать ряди безробітних. І влада змушена шукати баланс між безпекою населення й економічними інтересами.

У Луцьку з 16 липня дозволили приймати відвідувачів у приміщеннях закладів громадського харчування. Раніше це можна було робити лише на літніх майданчиках чи терасах. У мерію надходили численні звернення від рестораторів із проханням повністю відкрити кафе, бари, ресторани, адже у погану погоду мало охочих мерзнути на вулиці. Тепер, за умови дотримання санітарних норм, можна буде відпочивати з комфортом до 23.00, але всередині повинно перебувати не більше 10 людей. Якщо ж у закладі зафіксують випадки захворювання на коронавірусну інфекцію, його закриють.

Реклама Google

А під Волинською ОДА цими днями вимагали відновити міжобласні пасажирські перевезення.Також досі не курсували автобуси в Ратнівському, Камінь-Каширському та Шацькому районах, на окремих територіях, де таке рішення прийняли місцеві ради з огляду на високий рівень захворюваності. Голова облдержадміністрації Юрій Погуляйко пообіцяв перевізникам, що у порядок денний чергового засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій включать це питання.

З вимогами дозволити працювати звертаються до влади представники бізнесу й в інших містах. Зокрема, у Львові, незважаючи на найбільший в Україні приріст нових випадків COVID-19, відновили роботу готелі і хостели. На Рівненщині – заклади культури та кінотеатри, ресторани, кафе, бари, раніше там запрацював санаторій «Червона калина».

Ну а більшість людей каже: «Головне, щоб садочки не закривали та школи, бо малечу нікуди діти. Хочеться жити спокійно, як раніше».

Ну а більшість людей каже: «Головне, щоб садочки не закривали та школи, бо малечу нікуди діти. Хочеться жити спокійно, як раніше».

З цього приводу Максим Степанов заявив:

– Разом із освітянами ми аналізуємо ситуацію, в тому числі дивимось, як це відбувається за кордоном, хочемо взяти найкращі практики. Зокрема, якщо школи відкриють, там буде буде обов'язкове вимірювання температури для всіх працівників та дітей. При 37.2 і вище їх не будуть допускати до роботи та навчання. Крім того, усі мусять приходити до школи в масках, а в навчальних закладах мають бути антисептики, і діти повинні користуватися ними. Ці правила будуть розроблені й подані на затвердження наступного тижня.

Отож, жити, «як раніше», навряд чи вдасться. Спеціалісти прогнозують, що доведеться звикати до вимушених обмежень і заборон, адже коронавірус триматиме нас в облозі ще довго.

Галина СВІТЛІКОВСЬКА.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel