Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
Встановили ім’я солдата, який захищав Луцьк у роки війни

Рядовий Гагик Хлгатян навіки залишився біля Луцька.

Фото Юрія Мазурика.

Встановили ім’я солдата, який захищав Луцьк у роки війни

На луцькому Меморіалі добавилося одне прізвище

Нещодавно на Меморіальному комплексі по вул. Львівській добавилося ще одне прізвище – солдата Хлгатяна Гагика Арамовича, який загинув в 1944 році визволяючи місто Луцьк від нацистських окупантів.

Довгий час його сім’я не знала, де він похований. Так склалося, що родич загиблого Григорій Саргесян у 1990-х роках переїхав з Вірменії і оселився у Володимирі-Волинському. Чоловік завжди пам’ятав заповіт мами, яка просила розшукати могилу сина. І як він здивувався, коли після довгих архівних пошуків дізнався, що його родич похований на Волині.

Чоловік завжди пам’ятав заповіт мами, яка просила розшукати могилу сина. І як він здивувався, коли після довгих архівних пошуків дізнався, що його родич похований на Волині.

В архівах вдалося відшукати списки безповоротних втрат 236–го полку 106-ї Забайкальської стрілецької дивізії 13–ї армії РСЧА, де значиться рядовий стрілець Гагик Хлгатян, який 6 березня 1944 році загинув у бою й похований в селі Гончарка Луцького району. Село Гончарка (зараз не існує) знаходилося на території сучасного мікрорайону Вересневе ( менше, як півкілометра на північний схід від Меморіального комплексу по вулиці Львівській). Згідно з «Журналом бойових дій» 236-й полк в ті дні вів жорстокі бої, обороняючи Луцьк від гітлерівських військ, які намагалися знову його захопити. Під час цих військових дій полк мав значні втрати.


Ще одне відновлене прізвище на військовому кладовищі.
 

 

 

У повоєнний період на вулиці Львівській була створена ділянка братських могил радянських воїнів, які загинули у 1944 році. Туди перенесли всі поодинокі могили загиблих в цьому районі. Невідомо чому, але прізвище Хлгатян на плитах цього військового цвинтаря не значилося, тому Луцька міська рада підтримала пропозицію викарбувати це прізвище на одній із меморіальних плиті.

 

Учора біля цієї меморіальної плити зібралися представники Волинської облдержадміністрації, Луцької міської ради, Волинської обласної організації ветеранів України, родичі загиблого і вшанували пам’ять сина вірменського народу Гагіка Хлгатяна, а також усіх, хто загинув за звільнення нашого рідного міста та Волині.


Біля меморіальної плити зібралися представники влади та родичі загиблого.
 

Юрій МАЗУРИК, головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини департаменту культури Луцької міської ради


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel