Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У Греції оголосили траур через початок мусульманських богослужінь у соборі Святої Софії

Церковні дзвони 24 липня дзвонили в жалобі по всій Греції.

Фото Гордон.

У Греції оголосили траур через початок мусульманських богослужінь у соборі Святої Софії

У православних храмах Греції 24 липня лунав жалобний дзвін, а національні прапори було приспущено. Так у країні відреагували на перетворення собору Святої Софії у Стамбулі на мечеть

Патріарх провів особливу службу в афінському соборі, під час якої пролунав гімн Діві Марії. Вважають, що цей спів уперше виконали 626 року, щоб подякувати Богородиці за захист Константинополя під час турецької облоги. Церковні дзвони 24 липня дзвонили в жалобі по всій Греції, а національні прапори було приспущено наполовину.

24 липаня в соборі Святої Софії у Стамбулі вперше протягом 86 років відбувся намаз. 

24 липаня в соборі Святої Софії у Стамбулі вперше протягом 86 років відбувся намаз. Це стало можливим після того, як 10 липня президент Туреччини Реджеп Ердоган підписав указ, яким перетворив собор на мечеть. Раніше Держрада Туреччини (вищий адміністративний суд країни) скасувала декрет Кемаля Ататюрка про перетворення собору на музей.
Рішення про перетворення собору Святої Софії у Стамбулі з музею на мусульманський храм може стати причиною його виключення зі списку об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
Собор Святої Софії розташований в історичному центрі Стамбула, районі Султанахмет. 1453 року після захоплення Константинополя османами собор перетворили на мечеть. 1934-го він дістав статус музею. 1985-го будівлю оголосили всесвітньою спадщиною ЮНЕСКО.

Джерело: Гордон.
Telegram Channel