Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Звільнений Корецький розповів, як керівництво ДБР вимагало продовжувати справи проти п'ятого Президента

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова сказала Корецькому, що найголовніше в його роботі - «спіймати» Петра [Порошенка]».

Фотоколаж Главком.

Звільнений Корецький розповів, як керівництво ДБР вимагало продовжувати справи проти п'ятого Президента

Генпрокурор Ірина Венедіктова, яка з грудня 2019 року до березня 2020 року виконувала обов’язки директора ДБР, ставила завдання будь що «спіймати Порошенка»

 Про це в інтерв’ю європейському виданню EURACTIV повідомив колишній керівник слідчої групи у справах Порошенка Олег Корецький, якого нещодавно звільнили начебто через скорочення штату. Корецький також вкотре наголосив, що у справах проти Порошенка не бачив складу злочину і неодноразово звертався до керівництв ДБР щодо їх закриття, пише Главком.

«Олег Корецький, слідчий, який нещодавно був звільнений з Державного бюро розслідувань України (ДБР), дав інтерв'ю EURACTIV після того, як публічно раніше цього місяця заявив, що на нього чинять тиск для продовження розслідування щодо екс-президента Петра Порошенка. 8 липня Корецький публічно заявив, що під тиском виконуючого обов'язки директора ДБР Олександра Соколова та його першого заступника Олександра Бабікова продовжував працювати над справами Порошенка, незважаючи на відсутність доказів», - пише видання.

«Існують допустимі строки, і коли всі можливі дії зроблено, далі не можна розслідувати», - сказав Корецький EURACTIV. Корецький також заявив, що на нього чинили тиск, щоб розслідувати так звану справу телеканалу «Прямий».

«Я не хочу, щоб мене чи моїх слідчих звинувачували у політичному переслідуванні, в 90 відсотках випадків тут немає злочину»

«На сьогоднішній день там взагалі немає нічого, що слід досліджувати. Це все було розслідувано повністю і немає жодного складу злочину», - сказав він для EURACTIV.

Він зазначив, що Генеральний прокурор Ірина Венедіктова - колишній радник президента Володимира Зеленського та депутат від його партії - сказала йому, що «ми наймемо PR-групу, ми просунемо вас, ви будете в центрі уваги. Найголовніше для нас щоб «спіймати» Петра [Порошенка]», - йдеться у статті.

Видання також нагадує, що  Венедіктова була виконуючою обов'язки глави ДБР із грудня 2019 року до середини березня, після чого замінила на посаді Руслана Рябошапку, звільнення якого викликало занепокоєння як у громадянського суспільства, так і в Європарламенті.

Олег Корецький, якого звільнили минулого тижня після скорочення штату, вважає, що справжньою причиною його звільнення стало те, що новому оточенню «не потрібні державні службовці, які говорять правду і не слухають їх, просто слухняні люди, які будуть робити те, що вони кажуть». Він наголошує, що проблеми у ДБР почалися у січні цього року, коли в Бюро прийшли нові керівники. Корецький повідомив у березні Бабікову та Соколову, що терміни розслідування справ проти Порошенка закінчилися, і їх треба закривати. «Я не хочу, щоб мене чи моїх слідчих звинувачували у політичному переслідуванні, в 90 відсотках випадків тут немає злочину», - зазначає Корецький.

Проти Порошенка відкриті 23 справи, чотири з них нещодавно закриті. Низка з них розпочаті після хвилі кримінальних скарг, поданих Андрієм Портновим, колишнім заступником голови адміністрації екс-президента Віктора Януковича, відстороненим під час Євромайдану 2014 року. Видання зазначає, що після революції Портнов провів п’ять років у вигнанні і лише торік повернувся в Україну.

EURACTIV  також наголошує, що Європейська народна партія – найбільше партійне об’єднання Європи, до якого входить і партія Порошенка, неодноразово зазначала, що проти п’ятого Президента застосовується вибіркове правосуддя.

Джерело: Главком.
Telegram Channel