Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Волинський бізнесмен пропонує, як переглянути Угоду про асоціацію між Україною та ЄС

Петро Пилипюк брав участь в обговоренні як голова Експортного комітету Федерації роботодавців.

Фото з фейсбуку.

Волинський бізнесмен пропонує, як переглянути Угоду про асоціацію між Україною та ЄС

Роботодавці України констатують: структура експорту України до ЄС за останні 5 років суттєво не змінилась

Керівник міжнародної компанії «Модерн-Експо» Петро Пилипюк висловив пропозиції Федерації роботодавців України (ФРУ) для формування переговорної позиції стосовно перегляду Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. 

Про це повідомляє Федерація роботодавців України.

Петро Пилипюк, як голова Експортного комітету ФРУ, у вівторок, 28 липня, взяв участь у публічному заході «Оновлення Угоди про асоціацію з ЄС: діалог з бізнесом», що відбувся під головуванням віце-прем’єр-міністра України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної та за участі Торгового представника України Тараса Качки.

Під час заходу обговорили бачення та очікування бізнесу і урядовців від потенційної модернізації Поглибленої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі (ПВЗВТ), механізми взаємодії між урядом та бізнесом для формування переговорної позиції, яка б користувалася довірою та підтримкою бізнесу.

Виступаючи під час заходу, Петро Пилипюк зазначив:

«Федерація позитивно оцінює зростання експорту українських виробників, який дійсно зріс майже на 9 млрд доларів з часу підписання Угоди. Багато українських експортерів побачили альтернативну втраченому російському ринку. Разом з тим, структура експорту України до ЄС за останні 5 років суттєво не змінилась.

Частка сировинних товарів у експорті України до ЄС залишається на рівні 64-70% кожного року. І навпаки – у імпорті з ЄС до України такою ж залишається частка товарів з високою доданою вартістю, високим ступенем переробки.

Реклама Google

Негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами з ЄС, яке Україна мала в тому числі і в 2019 році – 4,2 млрд дол - наслідок не тільки не тільки певних обмежень, що є в торгівельній частині Угоди про асоціацію.

Це насамперед вплив державної підтримки бізнесу в ЄС та еволюції регуляторного середовища на ринку ЄС, який безпосередньо впливає український експорт. І вплив цих регулювань найближчим часом тільки зростатиме.

Безпрецедентні заходи з підтримки бізнесу для подолання наслідків пандемії COVID-19, що запроваджуються в ЄС, складно порівнювати з тими, є в Україні. Тільки згідно останніх рішень в ЄС буде виділено 750 млрд Євро для наповнення Фонду відновлення економіки після пандемії коронавірусу.

«Український бізнес несе фінансові і репутаційні втрати».

Інші програми підтримки бізнесу і промисловості продовжують працювати, зокрема реалізується Нова індустріальна стратегія.

Розпочала діяти Нова антидемпінгова стратегія ЄС, яка враховує захист робочих місць в державах-членах ЄС. Першою під дію цих торгівельних обмежень потрапила металургійна галузь України.

ФРУ очікує, що під час перегляду Угоди буде враховано пропозиції бізнесу з перегляду квот на сільгосппродукцію, яких не мають багато інших великих торгівельних партнерів ЄС.

Також ФРУ пропонує прискорення процедур верифікації «промислового безвізу» з боку ЄС та укладення Угоди АСАА.

Сьогодні працюють складні і вартісні процедури оцінки відповідності продукції вітчизняних виробників технічним регламентам та екологічним вимогам при постачанні на ринок ЄС. Майже всі процедури вимушені здійснювати на території ЄС.

Невідкладного вирішення потребує проблема обмеження щорічної кількості двосторонніх і транзитних дозволів на автомобільні перевезення українських перевізників.

Це в кінцевому рахунку зводить нанівець будь-які стимули розвитку торгівлі і кооперації в рамках зони вільної торгівлі. Український бізнес несе фінансові і репутаційні втрати».

Петро Пилипюк наголосив, що перегляд Угоди про асоціацію ФРУ розглядає у фокусі посилення підтримки і захисту інтересів національного бізнесу, на основі інструментів, які передбачені в Угоді.

Як повідомляє ФРУ, Федерація роботодавців України активно долучиться до підготовки пропозицій і аналітики з формування переговорної позиції стосовно перегляду Угоди про асоціацію.

Telegram Channel