Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
На Волині перевірятимуть магазини, які піднімають ціни на товари соціальної значущості

Якщо помітили зміни на ціннику звертайтеся у Держпродспоживслужбу.

Фото: 112 Україна.

На Волині перевірятимуть магазини, які піднімають ціни на товари соціальної значущості

ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області нагадує що 18.05.2020 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 22.04.2020 № 341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення» (далі - Постанова), якою Уряд запровадив державне регулювання цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, та товари протиепідемічного призначення шляхом декларування зміни роздрібних цін у разі їх підвищення на 5 і більше відсотків

Відповідно до законодавства декларування зміни ціни - це інформування суб’єктом господарювання у встановленому порядку органів державного регулювання і контролю (нагляду) у сфері ціноутворення про наміри встановлення та застосування ціни, відмінної від поточної.

Реклама Google

Постановою зокрема визначено перелік товарів, що мають істотну соціальну значущість, зміна цін на які підлягає декларуванню, серед яких: крупа гречана, цукор-пісок, борошно пшеничне вищого сорту, макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з борошна пшеничного вищого сорту), молоко пастеризоване жирністю 2,5 відсотка (у плівці), хліб житньо-пшеничний, яйця курячі категорії С1, птиця (тушка куряча), вода мінеральна негазована, масло вершкове жирністю 72,5 відсотка.

Отже, якщо наразі суб’єктом господарювання планується збільшення роздрібних цін на вищезазначені товари на 5 і більше відсотків проти роздрібних цін станом на 18.05.2020 або попередніх задекларованих роздрібних цін,виникає обов’язок декларування.

Держпродспоживслужба перевірить зазначену інформацію та, у разі необхідності, здійснить позапланову перевірку у суб’єкта господарювання. 

Застосування підвищених на 5 і більше відсотків цін на зазначені товари без попереднього декларування або без дотримання передбачених Постановою термінів початку застосування роздрібних цін, які декларуються, є порушенням законодавства у сфері ціноутворення.

Декларування зміни роздрібних цін на товари здійснюється в електронному вигляді шляхом подання відповідних відомостей до Держпродспоживслужби через її офіційний веб-сайт.

Наразі Держпродспоживслужбою забезпечено вільний, цілодобовий і безоплатний доступ до Реєстру роздрібних цін на товари на своєму офіційному веб-сайті, з яким можна ознайомитися за посиланням: https://declaration.consumer.gov.ua.

Отже, у разі виникнення у споживачів сумнівів, щодо законності підвищення цін суб’єктом господарювання на товари, що мають істотну соціальну значущість, вони можуть звертатися до Держпродспоживслужби або до її територіальних головних управлінь для захисту своїх прав та законних інтересів. 

У зверненні необхідно вказати найменування суб’єкта господарювання, місцезнаходження закладу роздрібної торгівлі, найменування товару і його виробника, попередню та поточну ціну на товар, а також надати копії підтверджуючих документів (чеків, рахунків тощо).

Держпродспоживслужба перевірить зазначену інформацію та, у разі необхідності, здійснить позапланову перевірку у суб’єкта господарювання. 

Крім того, ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області здійснюється моніторинг цін, безпосередньо в торгових закладах і аптеках, а також розроблено алгоритм роботи сектору контролю за регульованими цінами ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області, щодо контролю за дотриманням вимог постанови КМУ від 22 квітня 2020 року №341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення»

Telegram Channel