Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
«Вашингтон пост»: Коломойський, який відмивав гроші, - союзник Зеленського

Зеленському доведеться обирати між США - стратегічним партнером держави - та інтересами Коломойського.

Фото УП.

«Вашингтон пост»: Коломойський, який відмивав гроші, - союзник Зеленського

Олігарха Ігоря Коломойського, якого у четвер 6 серпня Міністерство юстиції США офіційно звинуватило в розкраданні мільярдів доларів з ПриватБанку, вважають партнером і союзником президента Володимира Зеленського. Про це йдеться у статті впливового американського видання The Washington Post

Автори статті зазначають, що викрадені з ПриватБанку кошти колишні власники відмивали у США та інших країнах світу. Зокрема, у скарзі про цивільну конфіскацію комерційної нерухомості у Кентуккі та Техасі Міністерство юстиції стверджує, що Ігор Коломойський та його бізнес-партнер Геннадій Боголюбов вкрали стільки у ПриватБанку, що національний банк України повинен був наділити цю установу 5,5 мільярдів доларів порятунку, щоб запобігти економічній кризі для всієї країни, - пише видання.

Реклама Google

      Автори нагадують, що Коломойський є одним із найбагатших людей України, має зв’язки з президентом України Володимиром Зеленським, і він зіграв певну роль у подіях, які призвели до імпічменту президента Трампа минулого року.

Обрання Зеленського вважалося благом для Коломойського, особливо після того, як новий президент поставив особистого адвоката Коломойського на чолі своєї адміністрації – нагадує видання про Андрія Богдана, який був керівником Офісу Зеленського.

«Коломойський та Боголюбов були двома основними власниками ПриватБанку до того, як він був націоналізований у відповідь на шахрайство. Вони вимагали гроші у ПриватБанку, які вони завжди отримували, оскільки вони були власниками, а потім переміщували кошти через мережу компаній, щоб «ретельно замаскувати їхню природу, джерела, власність та контроль», - заявляють у Міністерстві юстиції США.

Газета також нагадала про те, що Коломойський давно фігурує у кримінальному розслідуванні прокуратури США в Клівленді за можливе відмивання грошей. У рамках цієї справи ФБР у вівторок здійснило обшуки в офісі групи Optima Management Group в центрі Клівленда, а також в офісі Optima в будівлі Південно-Східного фінансового центру в Майамі.

Реклама Google

The Washington Post нагадує, що за президентства Петра Порошенка уряд націоналізував Приватбанк, стверджуючи, що Коломойський та один з його ділових партнерів вивели з банку мільярди доларів. Коломойський тоді виїхав з Києва до Ізраїлю, де він також має громадянство. Він зберіг політичну владу в Україні завдяки власному бізнес-холдингу, до якого належить велика українська телекомпанія.

Коломойського розглядають як союзника Зеленського, який до обрання був актором, знявшись у комедійному шоу, що виходило в ефір у мережі Коломойського. Обрання Зеленського вважалося благом для Коломойського, особливо після того, як новий президент поставив особистого адвоката Коломойського на чолі своєї адміністрації – нагадує видання про Андрія Богдана, який був керівником Офісу Зеленського. «Дехто у США підозрював про зв’язки Зеленського з магнатом, та вважав, що це суперечить обіцянкам Зеленського щодо боротьби з корупцією та реформ», - пише газета.

Попри те, що Зеленський публічно не підтримує повернення контролю над «ПриватБанком» олігарху і врешті решт звільнив Богдана з посади, Коломойському було достатньо комфортно з нинішнім керівництвом України, щоб він повернувся із самовигнання у Тель-Авіві і знову облаштувався в Києві, де підтримує зв’язки з членами президентської адміністрації – констатує американське видання.

Telegram Channel