Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
​Зеленський закликав Білорусь «відмовитися від вуличного насильства»

Зеленський каже, що йому не байдужа доля Білорусі.

Фото Reuters.

​Зеленський закликав Білорусь «відмовитися від вуличного насильства»

У неділю, 9 серпня, відбувся перший тур президентський виборів у Білорусі. За даними національного (офіційного) екзит-полу, Лукашенко лідирує з показником 79,9% голосів. На другому місці - Світлана Тихановська, яка набрала 6,8%

Президент України Володимир Зеленський закликав Білорусь, де вчора відбулися президентські вибори, не допустити вуличного насильства та дотримуватися демократичних стандартів.

Закликаємо до максимально відкритого, нехай і складного, діалогу. Тому що лише широкий діалог дасть змогу забезпечити громадянам Республіки Білорусь вихід з важкої кризової ситуації й чесно обговорити подальші кроки та формати громадської взаємодії.

Про це він написав у фейсбуці, передає Lb.ua. «Наші сусіди білоруси переживають зараз непрості часи. Вони намагаються визначити вектор свого подальшого розвитку. І це дуже непросто. Вже очевидно, що далеко не всі в країні згодні з оголошеними попередніми результатами виборів. А, як відомо, будь-яка легітимність виникає виключно із суспільної довіри. Виключно з довіри. Сумніви ж у таких масштабах – це пряма дорога до насильства, до конфлікту, до суспільного протесту, що наростає. Що ми зараз, на превеликий жаль, і спостерігаємо», – зазначив Зеленський.

Він закликав владу Білорусі до «максимальної толерантності, терпимості та відмови від вуличного насильства».

Реклама Google

«Закликаємо до максимально відкритого, нехай і складного, діалогу. Тому що лише широкий діалог дасть змогу забезпечити громадянам Республіки Білорусь вихід з важкої кризової ситуації й чесно обговорити подальші кроки та формати громадської взаємодії. Тільки взаєморозуміння між усіма сторонами здатне зберегти незалежність країни та забезпечити її подальший рух до свободи та демократії. В іншому разі ескалація насильства наростатиме, а це загрожує надзвичайно гіркими наслідками. На мій погляд, зараз у такому діалозі мають бути зацікавлені обидві сторони – і уряд, і суспільство, що протестує...», - наголосив Зеленський.

Він також зазначив, що вихід із кризи можна забезпечити лише максимально дотримуючись загальновизнаних у цивілізованому світі демократичних стандартів.

«Україна і я особисто вкрай зацікавлені в тому, щоб Білорусь була по-справжньому незалежною і демократичною країною з сильною економікою та стабільними суспільними відносинами. Білорусь – наш найближчий сусід, і тому нам зовсім не байдуже, що там відбувається і що буде з нашими друзями далі», - додав Зеленський. 

Нагадаємо, після закриття виборчих дільниць на проспекті Незалежності у Мінську, а такаож в інших містах країни, почали збиратися протестувальники. Протести охопили не тільки столицю, а й інші міста. За даними NEXTA, в Мінську силовики відкривали вогонь у бік мітингуючих. 

Також очевидці заявили про те, що в Мінську автозак на великій швидкості влетів у натовп мітингарів. Постраждали щонайменше троє людей

Жителі білорусі намагаються публікувати фото і відео протестів у соцмережах, але повідомляють про перебої з інтеренетом, а також про закриття доступу до інтернет-ЗМІ, окрім державних.

Telegram Channel