Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Протести в Білорусі: барикади, коктейлі Молотова і перший загиблий

Рушійною силою протестів є молодь та середній клас.

Фото УП.

Протести в Білорусі: барикади, коктейлі Молотова і перший загиблий

Через сім годин запеклих зіткнень протестуючих з білоруськими силовиками останнім сьогодні вночі вдалося витіснити громадян з вулиць міста

Влада пригнала до центру Мінська військову техніку. Близько першої ночі силовики застосували водяну гармату, якою знищили барикади неподалік універсаму «Рига» та розігнали активістів, однак, згодом, протестувальники повернулися.

Щонайменше 14 людей серйозно постраждали, а журналістку Тетяну Капітонову оглушила світлошумова граната.

Також силовики «зачистили« станцію метро «Пушкінська». За даними місцевих Telegram-каналів, щонайменше 14 людей серйозно постраждали, а журналістку Тетяну Капітонову оглушила світлошумова граната.

 

 Одним з останніх осередків протистояння став район Кунцевщина, де учасники акції звели барикади з бетонних паль і металевої арматури, перекривши проспект Притицького. Там в ході зіткнень загинула одна людина. Опозиційні телеграм-канали стверджують, що це світло-шумова граната влучила у протестувальника, яку кинули силовики. Міністерство внутрішніх справ Білорусіце заперечує: «В ході масових заворушень в Мінську на вул. Притицького, натовп будував барикади для блокування руху, - йдеться у повідомленні. - В ході протистояння зі спецназом, який прибув для деблокування площі, один з протестуючих намагався кинути невстановлений вибуховий пристрій в строну правоохоронців. Він вибухнув в руці, чоловік отримав травми несумісні з життям».

Як відомо, головний електоральний суперник Лукашенка Світлана Тихановська відмовилась виходити на барикади.

Тим часом протестувальники оголосили  на всіх підприємствах акцію безстрокового страйку. Вона починається у вівторок, 11 серпня. Про це повідомляє інформаційний портал Nexta в Telegram. Відзначається, що це найефективніший метод боротьби проти «диктаторських режимів і механізм захисту своїх інтересів». «Це перевірено часом і всією історією профспілкового руху. Затримати кого-небудь неможливо, звільнити всіх - теж», - йдеться в повідомленні.

Джерело: Главком.
Telegram Channel