Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
«Мені сказали, що Саша — у морзі»: У Білорусі 25-річний хлопець помер після затримання силовиками

"Я просто хочу, щоб люди знали, що ця мерзенна влада вбила мого сина", - сказала мати.

Фото: АР

«Мені сказали, що Саша — у морзі»: У Білорусі 25-річний хлопець помер після затримання силовиками

У лікарні Гомеля помер 25-річний Олександр Віхор, якого туди доставили з автозаку силовиків після затримання

Як пише білоруська служба «Радіо Свобода», у Гомелі затриманим не вистачає місця в СІЗО. Автозаки з людьми годинами стоять на сонці у черзі.

«Саша був в одному з автозаків. Він не брав участі в акції. Їхав у неділю на зустріч з дівчиною. Його спіймали десь у центрі, коли він пересідав у інший транспорт. Він написав мені, що його спіймали. І це все. Я шукала його всі ці дні. Мені не давали інформації про нього. Сьогодні мені нарешті сказали, що Саша — у морзі, - каже жінка.

Я просто хочу, щоб люди знали, що ця мерзенна влада вбила мого сина», - сказала мати.

За словами матері, її син мав проблеми з серцем. Коли він тривалий час перебував у закритому авто в черзі до слідчого ізолятора, йому стало погано.

«Він кричав, просив допомоги. Конвой думав, що він неадекватний і його доставили до психіатричної лікарні. Там досвідчений лікар зрозумів, що проблема не в психіці. Йому викликали швидку допомогу і доставили до найближчої лікарні - туберкульозний, біля психіатричної лікарні. Там Сашу рятували, але не врятували, бо, як мені сказали, його вже привезли до лікарні у стані клінічної смерті», - розповідає мати.

Жінка свого сина у морзі не бачила.

Реклама Google

«Мені відмовилися його показати. Я думаю, що його могли жорстоко побити. Я прошу людей, які були з ним в автозаку, коли вони вийдуть звідти - нехай розкажуть мені правду! Що там сталося з Сашею. Я просто хочу, щоб люди знали, що ця мерзенна влада вбила мого сина», - сказала мати.

ВМС Білорусі поки не повідомляє про другого загиблого на тлі протестів у країні. «Радіо Свобода» звернулася до пресслужби МВС у Гомельській області. Запит журналістів перенаправили до пресслужби Слідчого комітету. На телефонні дзвінки номери прессекретаря СК у Гомельській області не відповідають.

Що відомо

Міністерство внутрішніх справ Білорусі заявляє, що у ніч з 11 на 12 серпня на акціях протесту було затримано понад тисячу осіб. Тим часом біля слідчого ізолятора у Мінську збираються родичі затриманих, звіряючи списки.

Доля цієї тисячі, так само як і доля ще кількох тисяч затриманих у перші дві доби протестів, лишається невідомою.

10 серпня влада Білорусі підтвердила загибель одного чоловіка під час протестів у Мінську. Згідно з офіційною інформацією, він загинув, коли намагався кинути в силовиків вибухівку.

Telegram Channel